W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

„Wybieraj bezpieczną żywność” – kampania EFSA po raz trzeci

17.05.2023

Wspieranie mieszkańców Europy w podejmowaniu świadomych, krytycznych decyzji dotyczących żywności, to priorytety kampanii #EUChooseSafeFood, która ruszyła już po raz trzeci. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jako organizator i jego partnerzy w poszczególnych państwach członkowskich UE przekazują konsumentom praktyczne i przystępne informacje przydatne podczas robienia zakupów, przygotowywania posiłków i przechowywania żywności. W tegorocznej kampanii nacisk kładziony będzie na przekazanie wskazówek, dzięki którym konsumenci mogą zadbać o odpowiednią higienę żywności w domu, poznają sposoby ograniczania marnotrawstwa żywności. Organizatorom zależy także na działaniach podejmowanych w całej UE zmierzających do zwalczania chorób przenoszonych przez żywność. Podkreślane jest też znaczenie europejskich naukowców, którzy współpracują ze sobą, żeby chronić konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością. W 2023 roku do realizacji akcji włączyło się aż 16 krajów.

logo EFSA z flagą Unii Europejskiej oraz z napisem European Food Safety Authority

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności współpracuje z krajowymi organami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności i naukowcami z całej Europy, aby zapewnić, że żywność, która trafia na nasze stoły, jest bezpieczna, zdrowa i zrównoważona. Kampania #EUChooseSafeFood ukazuje połączenie między nauką o bezpieczeństwie żywności a żywnością, którą spożywamy każdego dnia, dając konsumentom możliwość dokonywania właściwych wyborów żywieniowych i przyczyniając się do lepszego zrozumienia zagadnień związanych z żywnością przez wszystkich zainteresowanych.

 

Adresatami kampanii są przede wszystkim mieszkańcy i mieszkanki Europy w wieku od 25 do 45 lat, w szczególności młodzi rodzice oraz osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności i nauką.

 

Zwiększanie świadomości

 

Pierwsze dwie odsłony kampanii #EUChooseSafeFood pozytywnie wpłynęły na świadomość i wiedzę konsumentów na temat bezpieczeństwa żywności w UE. Odsetek osób, które zapamiętały, że decyzje dotyczące bezpieczeństwa żywności są oparte na nauce, wzrósł z 2 na 10 w 2021 roku do 4 na 10 w 2022 roku. Wśród osób, które miały styczność z kampanią, wzrósł również poziom zaufania do unijnego systemu bezpieczeństwa żywności: 70 procent respondentów stwierdziło, że ufa Unii Europejskiej i rządom krajowym w kwestii bezpieczeństwa żywności w 2022 roku, co oznaczało wzrost o 10 procent w stosunku do roku 2021.

 

Jak dołączyć do kampanii?

 

Inauguracja kampanii #EUChooseSafeFood stanowi wstęp do inicjatyw, które będą realizowane na szczeblach unijnym i krajowym w 16 krajach Europy. W nadchodzących tygodniach i miesięcach rządy i organy odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności w całej Unii Europejskiej rozpoczną realizację zaplanowanych działań i wydarzeń dla odbiorców w swoich krajach pod hasłem #EUChooseSafeFood.

Działa strona internetowa #EUChooseSafeFood [EUChooseSafeFood - Godna zaufania nauka dla bezpiecznej żywności (europa.eu)], na której znajduje się mnóstwo informacji na temat różnych zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności, przetłumaczonych na wszystkie języki urzędowe UE. Ze strony internetowej można również pobrać zestaw narzędzi i materiałów, który zawiera grafiki, krótkie filmy i posty do publikacji w mediach społecznościowych dostępne w wielu językach, które możesz udostępniać we własnych kanałach.

 

Informacje na temat kampanii

 

16 krajów uczestniczących w kampanii #EUChooseSafeFood w 2023 roku to: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Grecja, Irlandia, Włochy, Łotwa, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia i Macedonia Północna.

Więcej informacji na stronie: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

 

Informacje o EFSA

 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku, której zadaniem jest pełnienie roli niezależnego ośrodka zapewniającego doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informowanie o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu Urząd współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej, a także przedstawia założenia naukowe stanowiące podstawę przepisów i regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.

{"register":{"columns":[]}}