Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu w fasoli
14.11.2025
Zagrożenie:
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu w fasoli określonej poniżej.
Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość NDP może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa: Fasola "Jaś Piękny"
Numer partii: 29.08.2025
Data minimalnej trwałości: 30.01.2027
Producent/Dystrybutor: F.P.H.U. "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22-600 Tomaszów Lubelski
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
F.P.H.U. "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22-600 Tomaszów Lubelski
po otrzymaniu wiadomości o zakwestionowaniu partii Fasoli „Piękny Jaś” wdrożył procedurę
wycofania produktu z rynku i poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji rozpoczął
proces wycofywania przedmiotowej fasoli.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych produktów przez odbiorców w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanych w komunikacie.