Minister Gróbarczyk oficjalnie otworzył polskie stoisko na targach SeafoodExpo Global w Brukseli

Minister Marek Gróbarczyk, europoseł Czesław Hoc, poseł Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz arcybiskup Andrzej Dzięga otwierają polskie stoisko podczas targów Seafood Global Expo w Brukseli

Marek Gróbarczyk, minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej w środę oficjalnie otworzył polskie stoisko narodowe na targach SeafoodExpo Global. Towarzyszyli mu poseł Dorota Arciszewka-Mielewczyk, europoseł Czesław Hoc oraz arcybiskup Andrzej Dzięga. Na zaproszenie ministra polskie stoisko odwiedził komisarz Karmenu Vella.

Marek Gróbarczyk wyraził dumę z polskiego stoiska, które w tym roku ma dwukrotnie większą powierzchnię targową.  – Po raz kolejny polskie stoisko gości na największej imprezie światowej tego typu. To dla nas szczególny dzień, przede wszystkim dla ministerstwa, które od początku realizuje strategię promowania polskiego przetwórstwa rybnego za granicą. Dziękuję wszystkim Państwu, którzy pomogli w tym przedsięwzięciu – mówił minister.

Podkreślił, że jego celem jest, aby polska reprezentacja na stałe zagościła na tego typu targach.  – Mam nadzieję że dzisiaj będziemy celebrować Polskę w Brukseli – powiedział szef MGMiŻŚ.

Następnie minister w towarzystwie swoich gości przywitał się z polskimi przetwórcami i producentami, którzy reprezentują nasz kraj na tegorocznym expo. Przedstawiciele firm prezentowali swoje produkty, informując o innowacjach, jakie ich firmy wprowadzają na rynek.

Punktem kulminacyjnym było pojawienie się na polskiej ekspozycji Karmenu Velli, europejskiego komisarza ds. środowiska i rybołówstwa. Przedstawiciel komisji europejskiej wyraził swoje zadowolenie, mogąc gościć w polskiej części ekspozycji, która niewątpliwie jest jedną z najbardziej interesujących.

Dzisiejszym wydarzeniom towarzyszyły pokazy kulinarne, które stały się znakiem rozpoznawczym polskiego stoiska na SeafoodExpo Global. Cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających targi.

***

W ramach polskiego stoiska narodowego podczas targów SeafoodExpo Global 2018 prezentuje się 20 stoisk firmowych. Pozwala to polskim przetwórcom na przedstawienie bogatej oferty produktów tradycyjnych i innowacyjnych.

W ostatnich latach zanotowano dynamiczny rozwój przetwórstwa ryb w Polsce. Szacuje się, że na koniec 2017 r. wartość produkcji osiągnęła prawie 11 mld zł.

Główne kierunki eksportu ryb i ich przetworów to kraje takie jak: Niemcy, Francja, Dania, Wielka Brytania czy Włochy. Polska natomiast importuje ryby i ich przetwory głównie z Norwegii, Szwecji, Danii, Niemiec, Rosji oraz Chin.

Minister Marek Gróbarczyk i komisarz Karmenu Vella
Zobacz więcej

Navigation Menu

Metrics

Informacje o publikacji dokumentu
Opublikowano: 08.05.2018 11:07
Osoba publikująca: Michał Kania
Zmodyfikowano: 08.05.2018 11:07
Osoba modyfikująca: Michał Kania