Błąd w polskiej wersji językowej rozporządzenia Komisji (UE) 2024/2597 dot. stosowania kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i galusanu propylu (E 310) po 27 kwietnia 2025 r.
28.02.2025
Dodatki do żywności kwas sorbowy (E 200), sorbinian potasu (E 202) lub galusan propylu (E 310) można stosować do żywności zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 1333/2008[1].
Ponadto te dodatki do żywności muszą spełniać wymagania w zakresie specyfikacji określone w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012[2].
W rozporządzeniu (UE) 2024/2597[1] wprowadzone zostały zmiany dotyczące specyfikacji dla kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i galusanu propylu (E 310), które dotyczą określenia dla nich bardziej rygorystycznych wymagań w zakresie czystości.
W celu umożliwienia podmiotom działającym na rynku spożywczym dostosowanie się do nowych specyfikacji w ww. rozporządzeniu został ustalony okres przejściowy dla tych dodatków do żywności wprowadzonych do obrotu przed datą stosowania nowych wymagań, tj. przed 27 kwietnia 2025 r. Zgodnie z tym przepisem ww. dodatki, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed 27 kwietnia 2025 r., można dodawać do żywności do wyczerpania zapasów.
Ponadto w celu umożliwienia podmiotom działającym na rynku spożywczym dostosowanie się do nowych specyfikacji został ustalony okres przejściowy dla żywności zawierającej wskazane dodatki, które zostały wprowadzone do obrotu przed datą stosowania nowych wymagań tj. przed 27 kwietnia 2025 r. W tym zakresie polska wersja językowa rozporządzenia (UE) 2024/2597 zawiera błąd.
Przepis:
„Żywność zawierającą kwas sorbowy (E 200), sorbinian potasu (E 202) lub galusan propylu (E 310), która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed 27 kwietnia 2025 r., można wprowadzać do obrotu do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.”
powinien mieć następujące brzmienie:
„Żywność, zawierającą kwas sorbowy (E 200), sorbinian potasu (E 202) lub galusan propylu (E 310), które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed 27 kwietnia 2025 r., można wprowadzać do obrotu do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.”
Powyższe oznacza, że ww. dodatki do żywności wprowadzone do obrotu przed 27 kwietnia 2025 r. można dodawać do żywności do wyczerpania zapasów, czyli można wykorzystać zapas posiadanych dodatków do produkcji żywności.
Wprowadzenie na rynek (do obrotu) oznacza posiadanie żywności, w tym dodatków do żywności, w celu sprzedaży, z uwzględnieniem oferowania do sprzedaży lub innej formy dysponowania, bezpłatnego lub nie, oraz sprzedaż, dystrybucję i inne formy dysponowania[3].
Będzie to dotyczyło dodatków, które są wyprodukowane, zapakowane, oznakowane, czyli gotowe do sprzedaży i przechowywane np. w magazynie.
Żywność zawierającą wskazane dodatki, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed 27 kwietnia 2025 r., można wprowadzać do obrotu do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Można w związku z tym sprzedać posiadaną w magazynie żywność zawierającą te dodatki.
Natomiast dodatki, nawet wyprodukowane, które nie zostały zapakowane, oznakowane i nie są przygotowane do sprzedaży, nie mogą być po 27 kwietnia 2025 r. wprowadzone do obrotu. Dodatkowo po 27 kwietnia br. nie można importować z państw trzecich tych dodatków na rynek Unii Europejskiej, jeżeli są niezgodne z nowymi wymaganiami.
Resort zdrowia podjął już działania w celu wprowadzenia korekty w polskiej wersji językowej rozporządzenia (UE) 2024/2597.
Podstawa prawna
[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.)
[2] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 83 z 22.03.2012, str. 1, z późn. zm.).
[3] rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2597 z dnia 4 października 2024 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i galusanu propylu (E 310) (Dz. Urz. UE z 07.10.2024 r.)
[4] Definicja zawarta w art. 3 pkt 8 rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1)