W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dot. stosowania substancji dodatkowej - dwutlenku tytanu E 171 – zakaz stosowania do produkcji żywności od dnia 7 sierpnia 2022 r.

29.05.2023

produkcja żywności

Na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) 2022/63 zmieniającego załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatku do żywności ditlenek tytanu (E 171)[1]) nie jest możliwa aktualnie produkcja żywności z dodatkiem dwutlenku tytanu. Rozporządzenie powyższe stosowane jest od dnia 7 lutego 2022 r.

Rozporządzenie (UE) 2022/63 przewidywało 6 miesięczny okres przejściowy dotyczący stosowania w żywności dwutlenku tytanu oraz wprowadzania do obrotu żywności zawierającej tę substancję dodatkową.

Żywność z użyciem dwutlenku tytanu można było produkować do dnia 7 sierpnia 2022 r., a po upływie okresu przejściowego – po dniu 7 sierpnia 2022 r. – nie można stosować dwutlenku tytanu do produkcji żywności, ani wprowadzać do obrotu żywności zawierającej tę substancję.

Termin „wprowadzenie na rynek” (do obrotu) oznacza posiadanie żywności w celu sprzedaży, z uwzględnieniem oferowania do sprzedaży lub innej formy dysponowania, bezpłatnego lub nie oraz sprzedaż, dystrybucję i inne formy dysponowania. Na tej podstawie żywność wyprodukowana, zapakowana i oznakowana, przechowywana w magazynie przed zakończeniem okresu przejściowego tj. przed 7 sierpnia 2022 r. jest żywnością wprowadzoną do obrotu i może być sprzedawana również po dniu 7 sierpnia 2022 r., do upływu jej terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.

Produkty zawierające dwutlenek tytanu, pomimo, że mogą jeszcze znajdować się w obrocie, nie mogą już być stosowane do dalszej produkcji.

Dwutlenek tytanu może nadal być stosowany do produkcji produktów leczniczych.

Dwutlenek tytanu jest to barwnik o szerokim zastosowaniu. Jako barwnik E171 był stosowany m.in. do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich, wyrobów cukierniczych (cukierki, lizaki, dekoracje cukiernicze), suplementów diety (kapsułki, tabletki), produktów smakowych do smarowania pieczywa, przetworzonych orzechów (orzechy powlekane), jak również do produkcji leków przeznaczonych dla ludzi oraz do leków weterynaryjnych.

Aktualnie, w obrocie (w sklepach / aptekach) może znajdować się żywność, w tym suplementy diety, zawierająca dwutlenek tytanu, która została wprowadzona do obrotu przed dniem 7 sierpnia 2022 r. Żywność ta może znajdować się w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.

Należy podkreślić, że zgodnie z generalną zasadą prawa żywnościowego – żywność znajdująca się w obrocie nie może być niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo ponosi producent lub podmiot wprowadzający ją do obrotu. Wynika to z art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002[2]).

 


[1] Dz. Urz. UE L 11 z dnia 18.10.2022, str. 1

[2] Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1

{"register":{"columns":[]}}