W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

O EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został powołany w 2002 r. z inicjatywy Parlamentu Europejskiego i Rady po serii kryzysów żywieniowych (m.in. BSE – choroba szalonych krów, rakotwórcze dioksyny w paszach) w celu poprawy bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej (UE) i zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumenta. EFSA to niezależna od Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich instytucja finansowana z budżetu UE. Jest bezstronnym źródłem doradztwa naukowego oraz informacji o zagrożeniach związanych z łańcuchem dostaw żywności i jej bezpieczeństwem.

EFSA dostarcza niezależną naukową ocenę ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, żywienia, zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin, jak również środowiska naturalnego na poziomie europejskim.

Współpracuje z zainteresowanymi stronami w celu promowania spójności doradztwa naukowego na terenie Unii Europejskiej, a także opracowuje analizy naukowe na potrzeby uchwalanych w UE przepisów, które mają na celu ochronę konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.

EFSA współdziała z naukowcami i organami bezpieczeństwa żywności w całej Europie, z krajowymi partnerami, w tym z punktami koordynacyjnymi wyznaczonymi w państwach członkowskich UE oraz Islandii, Norwegii i Szwajcarii, a także międzynarodowymi organizacjami.

Materiały

Jak EFSA pracuje nad bezpieczeństwem żywności
Czym zajmuje się EFSA
Strategia EFSA na lata 2021-2027 - nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój
Partnerstwo “One Health”
EFSA doskonali swoje narzędzia cyfrowe
Krajowy Koordynator ds. komunikacji z EFSA – Member State Communication Coordinator

Wideo

{"register":{"columns":[]}}