Podniesienie kompetencji pracowników i pracowniczek Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, higieny środowiska oraz higieny radiacyjnej
O projekcie
Nazwa projektu: Podniesienie kompetencji pracowników i pracowniczek Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, higieny środowiska oraz higieny radiacyjnej
Projekt FERS.01.13-IP.07-0005/24 w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus
Priorytet FERS.01 Umiejętności
Działanie FERS.01.13 Umiejętności w sektorze zdrowia
Beneficjent: Główny Inspektorat Sanitarny
Termin rozpoczęcia realizacji Projektu: 01.03.2025 r.
Termin zakończenia realizacji Projektu: 31.12.2027 r.
Całkowita wartość realizacji Projektu (suma wydatków kwalifikowalnych): 3 547 198,00 zł
Źródła finansowania:
- Środki Unii Europejskiej: 2 927 147,78 zł (dofinansowanie 82,52 %)
- Budżet państwa: 620 050,22 zł (17,48%)
Cel
- Zwiększenie bezpieczeństwa zdrowotnego obywateli w obszarze działań realizowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS) poprzez podniesienie wiedzy i kompetencji zawodowych pracowników PIS niezbędnych do realizacji zadań z zakresu higieny środowiska w tym bezpieczeństwa zdrowotnego wody, higieny komunalnej, bezpieczeństwa higieniczno-sanitarnego, higieny pracy, higieny radiacyjnej oraz urzędowej kontroli bezpieczeństwa żywności w tym pobierania próbek, kontroli wymagań dla produkcji pierwotnej, higieny i systemu HACCP.
Główne zadania projektu
- realizacja szkoleń w formule on-line i stacjonarnej dla pracowników i pracownic PIS z zakresu:
- bezpieczeństwa zdrowotnego wody
- nadzoru w obszarze higieny komunalnej
- higieny pracy w obszarze narażenia na szkodliwe czynniki biologiczne, czynniki rakotwórcze, mutagenne lub reprotoksyczne oraz fizyczne w środowisku pracy, (szkolenie on-line)
- reagowania na zdarzenia radiacyjne
- oceny wykonywania testów podstawowych urządzeń radiologicznych i urządzeń pomocniczych
- Organizacja szkoleń on-line z zakresu bezpieczeństwa żywności w 3 obszarach tematycznych.
- Organizacja szkoleń eksperckich stacjonarnych z zakresu bezpieczeństwa żywności.
- Przygotowanie filmu edukacyjnego z zakresu urzędowego poboru próbek.
Planowane rezultaty projektu
- podniesienie wiedzy i kompetencji zawodowych 4 474 pracowników i pracownic PIS
- wprowadzenie podejścia opartego na ryzyku w obszarze dotyczącym bezpieczeństwa wody
- wdrożenie podejścia opartego na ryzyku w zakresie prowadzenia nadzoru nad warunkami sanitarno-higienicznymi
- wzrost skuteczności nadzoru w zakresie wykonywania zadań nadzoru sanitarnego w odniesieniu do ochrony przed promieniowaniem jonizującym wykorzystywanym w celach medycznych oraz w środowisku pracy, a także w zakresie ochrony przed skażeniami promieniotwórczymi
- wzrost skuteczności nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz poprawa jakości kontroli systemu HACCP, a także zwiększenie wiedzy osób odpowiedzialnych za kontrolę produkcji pierwotnej
- poprawa świadomości ryzyka i podniesienie bezpieczeństwa zdrowotnego pracowników i pracowniczek narażonych na szkodliwe czynniki w miejscu pracy.
Grupa docelowa
Pracownicy i pracownice jednostek Państwowej Inspekcji Sanitarnej realizujący zadania z zakresu: bezpieczeństwa zdrowotnego wody, warunków higieniczno- sanitarnych, w tym bezpieczeństwa zdrowotnego pracowników i pracownic narażonych na szkodliwe czynniki w środowisku pracy, higieny radiacyjnej i bezpieczeństwa żywności.
Zgłaszanie niezgodności dot. Konwencji o prawach osób z niepełnosprawnością
Aby zapewnić etyczną, jawną i przejrzystą realizację projektu w ramach Programu, informujemy o możliwości zgłaszania do Instytucji Zarządzającej lub Pośredniczącej podejrzeń o niezgodność Projektu lub działań Beneficjenta z Konwencją o prawach osób niepełnosprawnych (KPON) (Dz. U. z 2012 r. poz. 1169, z późn. zm.).
Zgłoszenia mogą składać uczestnicy projektów, ich pełnomocnicy, instytucje wdrażające fundusze UE oraz organizacje społeczne. Można je przekazać w formie pisemnej poprzez:
pocztę tradycyjną na adresy:
- Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, ul. Wspólna 2/4, 00-926 Warszawa
- Ministerstwo Zdrowia, ul. Miodowa 15, 00-952 Warszawa
- Główny Inspektorat Sanitarny, ul. Targowa 65, 03-729 Warszawa
- skrzynkę nadawczą e-PUAP Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej
lub Ministerstwa Zdrowia
- publiczną usługę rejestrowanego doręczenia elektronicznego lub hybrydowego zgodnie z ustawą o doręczeniach elektronicznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 285, z późn. zm.).
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
Oficjalna strona internetowa poświęcona programowi:
Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego - Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej
Materiały
Harmonogram_udzielania_wsparcia_wrzesień_listopad_2025_rHarmonogram_udzielania_wsparcia_wrzesień_listopad_2025_r.docx 0.06MB