W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Minister Gróbarczyk zachęca do spożywania ryb z polskich ekologicznych hodowli

02.12.2019

W poniedziałek 2 grudnia 2019 roku minister Marek Gróbarczyk wziął udział w konferencji prasowej w gospodarstwie rybackim na Lubelszczyźnie. Przekonywał do spożywania ryb z ekologicznych hodowli polskiego karpia, odpowiedzialnego kupna i postępowania z rybami w kuchni.

polskie ekologiczne hodowle karpia

Minister przypomniał, że hodowla karpia odbywa się w najbardziej zbliżonym do naturalnego środowisku, dlatego warto ją spożywać.

„Tradycja spożywania karpia jest nieodzownie związana z Polską, dlatego chcemy promować tę najważniejszą dla Polski rybę, szczególnie teraz. Zachęcam - w każdym polskim domu, polski karp!” – mówił minister Gróbarczyk.

Anna Pyć, właścicielka Zajazdu Rybackiego ”Pustelnia” dodała, że „karp jest najbardziej slow foodowym produktem, dostępnym na rynku”.

Minister Gróbarczyk wziął udział w wyławianiu karpia, miał okazję również przygotować danie z karpia pod okiem szefa kuchni lokalnej restauracji.

{"register":{"columns":[]}}