W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

1) realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania, obrotu i warunkami żywienia zbiorowego oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, w tym;
a) ocena sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
b) zatwierdzanie zakładów produkujących  i wprowadzających do obrotu żywność,  zakładów żywienia zbiorowego oraz firm transportujących żywność,
c) prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej dla powiatu garwolińskiego,
d) pobieranie do badań laboratoryjnych, w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu, próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, interpretacja wyników badań, ocena znakowania,
e) podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF),
f) podejmowanie działań w ramach granicznej kontroli środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
g) współudział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach zbiorowych zatruć pokarmowych, w tym pobieranie próbek do badań,
h) współpraca z innymi służbami urzędowej kontroli żywności w ramach posiadanych kompetencji i zawartych porozumień np. z Państwowym Lekarzem Weterynarii i Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa;
2) nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
3) nadzór nad warunkami produkcji i oznakowania kosmetyków, oraz posiadanej dokumentacji, w tym podejmowanie działań w ramach Wspólnotowego Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX) w odniesieniu do kosmetyków.

Akty prawne

Wykaz aktualnych aktów prawnych stosowanych w Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia znajduje się w komórce organizacyjnej.

Teksty przepisów prawnych opublikowanych w wydawnictwach urzędowych: Dzienniku Ustaw i Monitorze Polskim, wydawanych przez Rządowe Centrum Legislacji, dostępne są na stronie Rządowego Centrum Legislacji.

Ponadto, podstawowe akty prawne dotyczące działalności Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności

Aktualne ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Archiwalne ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Zmiana przepisów dotyczących importu żywności pochodzenia niezwierzęcego

Od 14 grudnia 2019 r. wchodzą w życie nowe przepisy unijne dotyczące importu żywności z państw trzecich.

Na tej podstawie obowiązkowo będzie stosowany system TRACES NEW TECHNOLOGY – TRACES-NT przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Państwowych Granicznych Inspektorów Sanitarnych) oraz importerów żywności.

Nowe wymagania będą dotyczyły żywności, dla której przepisy unijne określają wymagania dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych (dotychczasowe rozporządzenie nr 669/2009) lub nakładające specjalne warunki dotyczące przywozu do UE z niektórych państw trzecich (m.in. dotychczasowe rozporządzenie nr 884/2014, nr 2015/175, nr 2017/186, nr 2018/1660, nr 211/2013 oraz nadal obowiązujące rozporządzenie nr 2016/6 (ostatnia zmiana: nr 2019/1787) oraz decyzja nr 2011/884/EU).

Szczegóły dotyczące stosowania ww. systemu, jak również obowiązujących przepisów znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Pliki do pobrania

Pliki do pobrania znajdują się w dziale Dokumenty i wnioski do pobrania

 

{"register":{"columns":[]}}