W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Podstawowe informacje

Podstawowym celem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Słupcy jest sprawowanie zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego oraz prowadzenie działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej w zakresie chorób zakaźnych i innych chorób powodowanych warunkami środowiska, a także prowadzenie działalności w zakresie profilaktyki chorób i promocji zdrowia.

Powiatowa Stacja zapewnia realizację zadań Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Słupcy w szczególności poprzez:

  1. wykonywanie czynności kontrolnych;
  2. opracowywanie ocen i analiz środowiskowych warunkujących zdrowie ludności;
  3. działalność przeciwepidemiczną;
  4. opracowywanie analiz i ocen epidemiologicznych oraz stanu higieniczno-sanitarnego;
  5. prowadzenie postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego;
  6. przygotowywanie wniosków o ukaranie w sprawach o wykroczenia;
  7. przygotowywanie spraw związanych z wszczynaniem i prowadzeniem dochodzenia oraz wnoszenie i popieranie oskarżenia w postępowaniu uproszczonym według odrębnych przepisów;
  8. inicjowanie, organizowanie, prowadzenie, koordynowanie i nadzorowanie działalności w zakresie profilaktyki chorób i promocji zdrowia;
  9. nadzorowanie oraz egzekwowanie higienicznych warunków pracy w zakładach pracy;
  10. prowadzenie postępowania w sprawach stwierdzenia choroby zawodowej;
  11. prowadzenie spraw w zakresie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego;
  12. sprawowanie nadzoru nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych, pieczy zastępczej, placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży;
  13. sprawowanie nadzoru nad warunkami higieny środowiska obiektów użyteczności publicznej oraz miejsc zbiorowego wypoczynku i rekreacji;
  14. sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi;
  15. prowadzenie spraw związanych ze statystyką publiczną;
  16. opracowywanie projektów planów pracy oraz sprawozdań z działalności Powiatowej Stacji;
  17. prowadzenie spraw pracowniczych, ekonomiczno-administracyjnych, finansowych Powiatowej Stacji;
  18. wykonywanie innych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wynikających z ustaw i przepisów wykonawczych.
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
12.02.2021 10:55 Janusz Tomczak
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Janusz Tomczak
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Podstawowe informacje 1.0 12.02.2021 10:55 Janusz Tomczak

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}