Państwowa Inspekcja Sanitarna województwa podlaskiego w ubiegłym roku obejmowała nadzorem w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia łącznie 14 539 zakładów, w tym m.in.: 3 197 zakładów produkcji żywności, 7 382 obiekty obrotu żywnością, 3 612 zakładów żywienia zbiorowego, 70 zakładów usług cateringowych i 278 zakładów produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Wśród zakładów produkcji żywności dominowały podmioty prowadzące produkcję pierwotną, rolniczy handel detaliczny i dostawy bezpośrednie żywności (2 521), znaczna była także ilość piekarni, ciastkarni i producentów żywności w warunkach domowych.
Do nadzorowanych zakładów obrotu żywnością należały przede wszystkim sklepy spożywcze, w tym super- i hipermarkety (3 143), ale także środki transportu wykorzystywane do dostaw żywności, obiekty ruchome i tymczasowe, czy apteki, prowadzące sprzedaż środków spożywczych, np. suplementów diety.
Wśród zakładów żywienia zbiorowego dominowały obiekty żywienia otwartego (2 370), zaś z zakładów żywienia zamkniętego (1 242), tj. zorganizowanego żywienia określonych grup konsumentów, w największej ilości nadzorem obejmowano bloki żywienia w szkołach, przedszkolach, żłobkach i domach małego dziecka, bloki żywienia w domach opieki społecznej oraz stołówki na wypoczynku dzieci i młodzieży.
Skontrolowano łącznie 5 458 zakładów (m.in. 775 obiektów produkcji żywności, 2 603 zakłady obrotu żywnością, 1 945 obiektów żywienia zbiorowego, 52 zakłady usług cateringowych), w których przeprowadzono ogółem 7 251 kontroli i rekontroli.
Wynikiem działań kontrolnych było wydanie 4 974 decyzji administracyjnych. Ze względu na rażące naruszenia wymagań przepisów żywnościowych wydano 17 decyzji nakazujących unieruchomienie lub przerwanie działalności zakładu oraz 38 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu żywności niespełniającej wymagań prawa. Za stwierdzone naruszenia wymagań higieniczno-sanitarnych nałożono 540 mandatów karnych na łączną kwotę 118 950 zł. oraz wymierzono 14 administracyjnych kar pieniężnych w łącznej kwocie 30 150 zł.
W ramach realizowanego nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością pobrano 3 025 próbek, m.in.: 2 727 próbek żywności, 40 próbek materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, 215 próbek sanitarnych, 32 próbki posiłków. Próbki do badań pobierano w wielu różnych kierunkach, m.in. zanieczyszczeń mikrobiologicznych, pozostałości pestycydów, zawartości metali ciężkich, zawartości dozwolonych substancji dodatkowych, witamin, składników mineralnych oraz oceny znakowania żywności prozdrowotnej. Z ogólnej liczby pobranych próbek zakwestionowano 84.
Więcej informacji w najbliższym czasie w Ocenie stanu sanitarnego województwa podlaskiego za rok 2023 w zakładce „Baza wiedzy – Ocena stanu sanitarnego wojewódzkiego podlaskiego”.