W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Urzędowe kontrole żywności

Wyniki działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia za rok 2023

Państwowa Inspekcja Sanitarna województwa podlaskiego w ubiegłym roku obejmowała nadzorem w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia łącznie 14 539 zakładów, w tym m.in.: 3 197 zakładów produkcji żywności, 7 382 obiekty obrotu żywnością, 3 612 zakładów żywienia zbiorowego, 70 zakładów usług cateringowych i 278 zakładów produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

Wśród zakładów produkcji żywności dominowały podmioty prowadzące produkcję pierwotną, rolniczy handel detaliczny i dostawy bezpośrednie żywności (2 521), znaczna była także ilość piekarni, ciastkarni i producentów żywności w warunkach domowych.

Do nadzorowanych zakładów obrotu żywnością należały przede wszystkim sklepy spożywcze, w tym super- i hipermarkety (3 143), ale także środki transportu wykorzystywane do dostaw żywności, obiekty ruchome i tymczasowe, czy apteki, prowadzące sprzedaż środków spożywczych, np. suplementów diety.

Wśród zakładów żywienia zbiorowego dominowały obiekty żywienia otwartego (2 370), zaś z zakładów żywienia zamkniętego (1 242), tj. zorganizowanego żywienia określonych grup konsumentów, w największej ilości nadzorem obejmowano bloki żywienia w szkołach, przedszkolach, żłobkach i domach małego dziecka, bloki żywienia w domach opieki społecznej oraz stołówki na wypoczynku dzieci i młodzieży.

Skontrolowano łącznie 5 458 zakładów (m.in. 775 obiektów produkcji żywności, 2 603 zakłady obrotu żywnością, 1 945 obiektów żywienia zbiorowego, 52 zakłady usług cateringowych), w których przeprowadzono ogółem 7 251 kontroli i rekontroli.

Wynikiem działań kontrolnych było wydanie 4 974 decyzji administracyjnych. Ze względu na rażące naruszenia wymagań przepisów żywnościowych wydano 17 decyzji nakazujących unieruchomienie lub przerwanie działalności zakładu oraz 38 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu żywności niespełniającej wymagań prawa. Za stwierdzone naruszenia wymagań higieniczno-sanitarnych nałożono 540 mandatów karnych na łączną kwotę 118 950 zł. oraz wymierzono 14 administracyjnych kar pieniężnych w łącznej kwocie 30 150 zł.

W ramach realizowanego nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością pobrano 3 025 próbek, m.in.: 2 727 próbek żywności, 40 próbek materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, 215 próbek sanitarnych, 32 próbki posiłków. Próbki do badań pobierano w wielu różnych kierunkach, m.in. zanieczyszczeń mikrobiologicznych, pozostałości pestycydów, zawartości metali ciężkich, zawartości dozwolonych substancji dodatkowych, witamin, składników mineralnych oraz oceny znakowania żywności prozdrowotnej.  Z ogólnej liczby pobranych próbek zakwestionowano 84.

Więcej informacji w najbliższym czasie w Ocenie stanu sanitarnego województwa podlaskiego za rok 2023 w zakładce „Baza wiedzy – Ocena stanu sanitarnego wojewódzkiego podlaskiego”.

Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności

15.04.2024

Wyniki działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością za marzec 2024 r.

kosmetyki: różnobarwne pomadki, błyszczki i fluidy w różnych opakowaniach, sprasowane pudry,

W marcu 2024 r. skontrolowano ogółem 531 obiektów, w tym:

  • 44 zakłady produkcji żywności;
  • 318 obiektów obrotu żywnością;
  • 159 zakładów żywienia zbiorowego;
  • 3 miejsca produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  • 7 innych obiektów.

W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 576 kontroli sanitarnych, w tym 322 kontrole planowane i 254 wykonane poza planem.

W 114 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:

  • 9 zakładach produkcji żywności;
  • 65 obiektach obrotu żywnością;
  • 36 zakładach żywienia zbiorowego;
  • 4 innych obiektach.

Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 58 mandatów karnych na łączną kwotę 14100 zł. Wydano 385 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 110 decyzji płatniczych na łączną kwotę 13141 zł. Ponadto PPWIS w Białymstoku zgodnie z art. 104 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wymierzył 2 kary pieniężne na łączną kwotę 1750 zł. Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 97 próbek, z czego 76 próbek pobrano zgodnie z planem, a 21 poza nim.

 

{"register":{"columns":[]}}