W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Żywienie

Żywienie w jednostkach systemu oświaty – wymagania prawne

Aktualnie obowiązującym aktem prawnym dotyczącym żywienia w placówkach edukacyjnych jest rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. opublikowane w Dzienniku Ustaw z 1 sierpnia 2016 r., poz. 1154. Treść rozporządzenia oraz materiały pomocne w interpretacji wybranych jego zapisów można odnaleźć pod podanymi w niniejszej informacji linkami. Odpowiedzi na pytania sprawdzą, czy spełnione są obowiązujące w Polsce wymagania ustanowione w ww. rozporządzeniu w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

Żywienie w szkole (obiad szkolny)

  1. Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z uwzględnieniem koncentratów z naturalnych składników?
  2. Czy od poniedziałku do piątku (tydzień szkolny) potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
  3. Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
  4. Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
  5. Czy każdego dnia są podawane:
  • co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych lub przetworów mlecznych,
  • warzywa lub owoce w każdym posiłku,
  • co najmniej jedna porcja warzyw do obiadu,
  • co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków.
  1. Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
  2. Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?

Żywienie w przedszkolu

  1. Czy całodzienne jadłospisy zawierają produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych?
  • Pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż
  • Warzywa, owoce
  • Mleko i produkty mleczne (np. sery, jogurt, kefir, maślanka)
  • Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona, orzechy
  1. Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników?
  2. Czy od poniedziałku do piątku (tydzień przedszkolny) potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
  3. Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
  4. Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
  5. Czy każdego dnia są podawane:
  • co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych,
  • co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa lub owoce w każdym posiłku,
  • co najmniej w dwóch posiłkach porcja warzyw,
  • co najmniej dwie porcje warzyw,
  • co najmniej jedna porcja owoców,
  • co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków (takich jak śniadanie, obiad).
  1. Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
  2. Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?

Żywienia całodzienne (bursy, internaty itp.)

  1. Czy całodzienne jadłospisy zawierają produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych?
  • Pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż
  • Warzywa, owoce
  • Mleko i produkty mleczne (np. sery, jogurt, kefir, maślanka)
  • Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona, orzechy
  1. Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników?
  2. Czy od poniedziałku do piątku potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
  3. Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
  4. Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
  5. Czy każdego dnia są podawane:
  • co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych,
  • co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa lub owoce w każdym posiłku,
  • co najmniej trzy porcje warzyw,
  • co najmniej dwie porcje owoców,
  • co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków (takich jak śniadanie, obiad, kolacja).
  1. Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
  2. Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?
Przydatne aplikacje

Nasze zdrowie w dużej mierze zależy od stylu życia, w tym sposobu żywienia. Jak się jednak odnaleźć w gąszczu wielu zaleceń? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej opracowało pomocne narzędzie, które dostarcza praktycznej wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej.

Informacje dotyczące dostarczanych do organizmu kalorii, komponowania zdrowych, smacznych posiłków oraz aktywności fizycznej dostępne są w aplikacji „Asystent Zdrowia”. Innowacyjną funkcją aplikacji jest możliwość odbywania indywidualnych konsultacji z profesjonalnym  dietetykiem lub psychologiem.

Aplikacja „Asystent Zdrowia” jest dostępna bezpłatnie w sklepie Google  Play oraz Apple Store.

Osoby chcące poznać i wdrożyć zdrową dietę mogą także zainstalować aplikację „Asystent zdrowego żywienia” bądź poświęconą żywieniu i aktywności fizycznej kobiet w ciąży „Zdrowa mama”.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: asystentzdrowegozywienia.plaplikacjazdrowamama.pl

Ulotki edukacyjne - żywienie w jednostkach systemu oświaty

Dzieci i młodzież spędzają w jednostkach systemu oświaty po kilka godzin dziennie. Jest to najlepszy okres na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz uczenia zasad właściwego przygotowywania posiłków.

Najważniejsze zalecenia w zakresie prawidłowego przygotowywania posiłków oraz wymagania jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży, zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz. U. z 1 sierpnia 2016 r., poz. 1154) znajdują się w poniżej zamieszczonych ulotkach:

  1. Obiady w szkole – stołówki szkolne.
  2. Żywienie w przedszkolach.
  3. Żywienie całodzienne – bursy, internaty.

Materiały

Obiady w szkole – stołówki szkolne
obiady​_szkolne.pdf 0.55MB
Żywienie w przedszkolach
obiady​_przedszkola.pdf 0.69MB
Żywienie całodzienne – bursy, internaty
żywienie​_internat​_bursy.pdf 0.46MB
{"register":{"columns":[]}}