W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Wody butelkowane

Woda wodzie nierówna
Woda w plastikowej błękitnej butelce z niebieską plastikową nakrętką. Woda w butelce znajduje się w pozycji leżącej. Białe tło. Widoczne lustrzane odbicie leżącej butelki.

Zarówno w sezonie letnim, jak i poza okresem wakacyjnym często kupujemy wodę w butelce, aby szybko ugasić pragnienie i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników mineralnych. W sprzedaży dostępna jest szeroka oferta różnych wód butelkowanych. Nie zawsze czytamy etykiety i zdajemy sobie sprawę, jaką wodę kupujemy i pijemy. Czym się kierujemy? Może smakiem, marką, ceną lub po prostu przyzwyczajeniem?

Zatem warto wiedzieć, że:

  • naturalna woda mineralna – to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzująca się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodująca korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi,
  • woda źródlana – to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nie różniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonej w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę,
  • woda stołowa – to woda otrzymywana po dodaniu do wody źródlanej naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne, jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.

Wody te są wprowadzane do obrotu jako żywność (środek spożywczy) i podlegają przepisom prawa żywnościowego, w tym w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych.

Warto przy tym pamiętać, że woda wodociągowa („z kranu w kuchni”), która owszem spełnia kryteria wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, nie może być butelkowana przez przedsiębiorców i wprowadzana do sprzedaży jako środek spożywczy. Wyjątek stanowią nadzwyczajne sytuacje tj. powodzie, awarie sieci itp.

Aby dokonać świadomego wyboru czytajmy etykiety!!!

Etykieta naturalnej wody mineralnej:

  • nazwa rodzajowa wody tzn. „naturalna woda mineralna”,
  • nazwa otworu (źródło, odwiert) lub zespołu otworów (ujęcia) i jego lokalizacja (miejscowość),
  • nazwa handlowa ustalona przez producenta, może być nazwą ujęcia wody, nazwą firmy lub inną,
  • nazwa producenta i miejsce produkcji wraz z adresami, a w przypadku importu wody z kraju trzeciego nazwa producenta oraz importera wraz z adresami,
  • zawartość charakterystycznych składników mineralnych w litrze wody (zawartość podstawowych kationów: Na+, K+, Ca2+, Mg2+; anionów: F-, SO42--, HCO3-, Cl-) oraz ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych,
  • stopień mineralizacji (bardzo nisko, nisko, średnio, wysokozmineralizowana),
  • w przypadku wód wysokozmineralizowanych informacja na temat maksymalnej ilości spożycia np. 0,5 litra dziennie,
  • znakowanie ogólne (data przydatności do spożycia, pojemność opakowania, warunki przechowywania).

Na etykiecie mogą być umieszczane inne informacje, np.:

  • o procesach przygotowania wody przed rozlewem (odżelazianie, odgazowanie, stosowanie ozonu),
  • o specyficznych właściwościach wody (np. woda dla dzieci, zalecana w diecie niskosodowej, zawiera wapń),
  • pochodzenie i stopień nasycenia CO2,
  • ostrzeżenia wynikające z zawartości w danej wodzie fluorków w stężeniu > 1,5 mg/dm3 „zawiera ponad 1,5 mg/l fluorków. Nie powinna być regularnie spożywana przez niemowlęta i dzieci poniżej 7 roku życia”(bezpośrednio obok nazwy handlowej naturalnej wody mineralnej).

Etykieta wody źródlanej:

  • nazwa otworu (źródło, odwiert) lub zespołu otworów (ujęcia) i jego lokalizacja (miejscowość),
  • nazwa handlowa ustalona przez producenta, może być nazwą ujęcia wody, nazwą firmy lub inną,
  • nazwa producenta i miejsce produkcji wraz z adresami, a w przypadku importu wody z kraju trzeciego nazwa producenta oraz importera wraz z adresami,
  • znakowanie ogólne (data przydatności do spożycia, pojemność opakowania, warunki przechowywania).

Informacje dodatkowe, np. o procesach przygotowania wody przed rozlewem.

Etykieta wody stołowej:

  • nazwa tj. woda stołowa”, która nie może być zastąpiona nazwą handlową (wymyśloną). Jeżeli woda stołowa jest oznakowana nazwą handlową (wymyśloną), to określenie „woda stołowa” jest zamieszczane w bezpośrednim sąsiedztwie tej nazwy handlowej (wymyślonej),
  • zawartość charakterystycznych składników mineralnych w litrze wody oraz ogólną zawartość rozpuszczonych składników mineralnych;
  • informacje o wchodzących w skład danej wody:
    • naturalnej wodzie mineralnej,
    • wodzie źródlanej,
    • solach mineralnych,
  • nazwę producenta wody i miejsca produkcji wraz z adresami,
  • znakowanie ogólne (data przydatności do spożycia, pojemność opakowania, warunki przechowywania).

Informacje dodatkowe, np. o procesach przygotowania wody przed rozlewem.

Ulotka edukacyjna dotycząca dobrych praktyk higienicznych dla wody butelkowanej chłodzonej w dystrybutorach

12.07.2022

Szczegółowe wytyczne dla użytkowników dystrybutora wody zawarte są w dokumencie „Guidelines for Good Hygiene Practice Bottled Water Coolers” (dotyczącym dobrych praktyk higienicznych dla wody butelkowanej chłodzonej w dystrybutorach), zatwierdzonym przez krajowe stowarzyszenia Wspólnoty Europejskiej, styczeń 2020 r. Instrukcja stanowi załącznik nr 1 do aneksu „D” w/w wytycznych.

W instrukcji ujęto najważniejsze obszary regulujące prawidłowe użytkowanie dystrybutorów do wody, co z pewnością ma przełożenie na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne oferowanej wody. Kluczowe obszary to:

  1. Miejsce na dystrybutor
  2. Instalacja i pierwsze użytkowanie
  3. Wymiana pojemnika na wodę
  4. Konserwacja i nadzór nad dystrybutorem
  5. Obowiązki klienta

Materiały

Instrukcja dla użytkowników dystrybutora wody
grafika​_-​_instrukcja​_dystrybutor​_wody​_-​_ulotka.pdf 0.38MB
{"register":{"columns":[]}}