Zarówno w sezonie letnim, jak i poza okresem wakacyjnym często kupujemy wodę w butelce, aby szybko ugasić pragnienie i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników mineralnych. W sprzedaży dostępna jest szeroka oferta różnych wód butelkowanych. Nie zawsze czytamy etykiety i zdajemy sobie sprawę, jaką wodę kupujemy i pijemy. Czym się kierujemy? Może smakiem, marką, ceną lub po prostu przyzwyczajeniem?
Zatem warto wiedzieć, że:
- naturalna woda mineralna – to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzująca się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodująca korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi,
- woda źródlana – to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nie różniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonej w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę,
- woda stołowa – to woda otrzymywana po dodaniu do wody źródlanej naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne, jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.
Wody te są wprowadzane do obrotu jako żywność (środek spożywczy) i podlegają przepisom prawa żywnościowego, w tym w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych.
Warto przy tym pamiętać, że woda wodociągowa („z kranu w kuchni”), która owszem spełnia kryteria wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, nie może być butelkowana przez przedsiębiorców i wprowadzana do sprzedaży jako środek spożywczy. Wyjątek stanowią nadzwyczajne sytuacje tj. powodzie, awarie sieci itp.
Aby dokonać świadomego wyboru czytajmy etykiety!!!
Etykieta naturalnej wody mineralnej:
- nazwa rodzajowa wody tzn. „naturalna woda mineralna”,
- nazwa otworu (źródło, odwiert) lub zespołu otworów (ujęcia) i jego lokalizacja (miejscowość),
- nazwa handlowa ustalona przez producenta, może być nazwą ujęcia wody, nazwą firmy lub inną,
- nazwa producenta i miejsce produkcji wraz z adresami, a w przypadku importu wody z kraju trzeciego nazwa producenta oraz importera wraz z adresami,
- zawartość charakterystycznych składników mineralnych w litrze wody (zawartość podstawowych kationów: Na+, K+, Ca2+, Mg2+; anionów: F-, SO42--, HCO3-, Cl-) oraz ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych,
- stopień mineralizacji (bardzo nisko, nisko, średnio, wysokozmineralizowana),
- w przypadku wód wysokozmineralizowanych informacja na temat maksymalnej ilości spożycia np. 0,5 litra dziennie,
- znakowanie ogólne (data przydatności do spożycia, pojemność opakowania, warunki przechowywania).
Na etykiecie mogą być umieszczane inne informacje, np.:
- o procesach przygotowania wody przed rozlewem (odżelazianie, odgazowanie, stosowanie ozonu),
- o specyficznych właściwościach wody (np. woda dla dzieci, zalecana w diecie niskosodowej, zawiera wapń),
- pochodzenie i stopień nasycenia CO2,
- ostrzeżenia wynikające z zawartości w danej wodzie fluorków w stężeniu > 1,5 mg/dm3 „zawiera ponad 1,5 mg/l fluorków. Nie powinna być regularnie spożywana przez niemowlęta i dzieci poniżej 7 roku życia”(bezpośrednio obok nazwy handlowej naturalnej wody mineralnej).
Etykieta wody źródlanej:
- nazwa otworu (źródło, odwiert) lub zespołu otworów (ujęcia) i jego lokalizacja (miejscowość),
- nazwa handlowa ustalona przez producenta, może być nazwą ujęcia wody, nazwą firmy lub inną,
- nazwa producenta i miejsce produkcji wraz z adresami, a w przypadku importu wody z kraju trzeciego nazwa producenta oraz importera wraz z adresami,
- znakowanie ogólne (data przydatności do spożycia, pojemność opakowania, warunki przechowywania).
Informacje dodatkowe, np. o procesach przygotowania wody przed rozlewem.
Etykieta wody stołowej:
- nazwa tj. „woda stołowa”, która nie może być zastąpiona nazwą handlową (wymyśloną). Jeżeli woda stołowa jest oznakowana nazwą handlową (wymyśloną), to określenie „woda stołowa” jest zamieszczane w bezpośrednim sąsiedztwie tej nazwy handlowej (wymyślonej),
- zawartość charakterystycznych składników mineralnych w litrze wody oraz ogólną zawartość rozpuszczonych składników mineralnych;
- informacje o wchodzących w skład danej wody:
- naturalnej wodzie mineralnej,
- wodzie źródlanej,
- solach mineralnych,
- nazwę producenta wody i miejsca produkcji wraz z adresami,
- znakowanie ogólne (data przydatności do spożycia, pojemność opakowania, warunki przechowywania).
Informacje dodatkowe, np. o procesach przygotowania wody przed rozlewem.