W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Laboratorium Badań Środowiskowych i Żywności

Badanie żywności

Badanie żywności

Laboratorium nie przyjmuje do badań żywności niewłaściwej jakości dostarczanej przez
konsumentów w ramach skargi konsumenta, ponieważ nie może być ona uznana za próbkę
do badań.

  1. Badanie próbek na zlecenie realizowane jest na podstawie:

Zlecenia jednorazowego – płatność przelewem (pod warunkiem dostarczenia do Sekretariatu
Technicznego OBŻPU dokumentów potwierdzających prowadzenie działalności gospodarczej)
lub osobiście (płatność wyłącznie gotówką ) po wykonaniu badań – do pobrania w zakładce –

Zlecenia na badania”.

Ułatwieniem wypełnienia na miejscu „Zlecenia na badania” będzie posiadanie pieczątki,
potwierdzającej identyfikację prowadzonej działalności (dane do faktury).

 

  1. Próbki do badań przyjmowane są od klienta indywidualnego po wcześniejszym uzgodnieniu
    telefonicznym w dniach:

poniedziałek, wtorek - w godzinach 8:00 - 14:00 w Sekretariacie Technicznym OBŻPU

(VI piętro, pok. 629)

W inne dni tylko po ustaleniu telefonicznym lub osobiście w laboratorium.

 

badania mikrobiologiczne - tel. 89 524 84 14,

badania fizykochemiczne - tel. 89 524 83 01

 

  1. Oddział Badania Żywności, Przedmiotów Użytku nie pobiera próbek do badań.

Przyjmuje próbki dostarczone przez klienta.

 

  1. Próbki do badań powinny spełniać następujące kryteria:
  1. w opakowaniach oryginalnych powinny być:
  • fabrycznie zamknięte;
  • opakowanie nieuszkodzone, czyste, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem;
  • bez widocznych cech zepsucia;
  • czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta / właściciela próbki.
  1. próbka w innym opakowaniu powinna być:
  • napełniona nie więcej niż do ¾ swojej pojemności w celu uniknięcia wycieku próbki;
  • posiadać czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta
    / właściciela próbki;
  • bez widocznych cech zepsucia;
  • opakowanie nieuszkodzone, bez oznak wycieku, czyste, zabezpieczone przed wtórnym
    zanieczyszczeniem.

 

  1. Próbki powinny trafić do Laboratorium w terminie przydatności do spożycia (przed upływem daty
    minimalnej trwałości).

 

  1. Minimalna masa lub objętość próbki produktu żywnościowego przeznaczonego do badań
    mikrobiologicznych wynosi 200 g lub 200 ml. W szczególnych przypadkach dopuszcza się mniejszą
    wielkość próbki, po uzgodnieniu z laboratorium. Wielkość próbki żywności oraz materiałów
    i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań fizyko-chemicznych jest zależna od kierunku badań
    i powinna być zgodna z obowiązującymi przepisami lub uzgodniona z laboratorium.

 

  1. Próbki środków spożywczych nietrwałych winny być przetransportowane do laboratorium
    w warunkach chłodniczych, zgodnie z deklaracją producenta, a przy braku deklaracji producenta
    w temperaturze 3oC ± 2oC, w możliwie najkrótszym czasie od momentu pobrania. Próbki
    produktów mrożonych nie powinny być rozmrożone.

 

  1. Za wykonane badanie wystawiana jest faktura VAT zgodnie z aktualnym cennikiem (dostępnym
    do wglądu w Laboratorium WSSE w Olsztynie w OBŻPU). Orientacyjną cenę za badania
    Laboratorium podaje również telefonicznie.

 

  1. Wydawanie sprawozdań z badań od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 14.00 – czas
    oczekiwania jest uzależniony od rodzaju badanej próbki i zakresu badania.

 

Zapraszamy Państwa również do wypełnienia naszej ankiety, która umożliwi lepszą współpracę
z Laboratorium oraz pozwoli spełnić Państwa oczekiwania w związku z oferowanymi przez nas
usługami.

Materiały

F03​_PO-OBŻ-02 Ankieta z dn. 27-04-2022
F03​_PO-OBŻ-02​_Ankieta​_z​_dn​_27-04-2022.pdf 0.10MB
{"register":{"columns":[]}}