W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych

Badania pozostałości pestycydów w żywności i w wodzie

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych WSSE w Warszawie wykonuje analizy pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego:

  • owoce (świeże i mrożone),
  • warzywa (świeże i mrożone),
  • zboża i przetwory zbożowe

oraz w produktach dla dzieci i niemowląt (owocowe, warzywne, zbożowe i ich kombinacje).

Zakres badań obejmuje ponad 350 substancji aktywnych, a analizy prowadzone są z wykorzystaniem nowoczesnych technik instrumentalnych (GC/MS, GC/MS/MS, LC/MS/MS), według zwalidowanych i zweryfikowanych procedur badawczych.

Badania prowadzone w ramach stałego zakresu akredytacji, certyfikat akredytacji AB 537:

  • PN EN 12396-3:2002 – Oznaczanie pozostałości ditiokarbaminianów i disiarczku tiuramu – Część 3: Metoda ksantogenianowa z wykorzystaniem spektrometrii UV. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu.

Badania prowadzone w ramach elastycznego zakresu akredytacji, certyfikat akredytacji AB 537:

  • PB/PBP-02 Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach wody z wykorzystaniem chromatografii gazowej – zakres badań: Lista nr 3/PBP wydanie 35 z dnia 13.02.2024 r.
     
  • PB/PBP-07 – Oznaczanie pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego metodą „Quechers” z wykorzystaniem techniki chromatografii cieczowej i gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (LC/MS/MS) i (GC/MS/MS) – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 52 z dnia 09.04.2024 r.
     
  • PB/PBP-10 – Oznaczanie pozostałości pestycydów o dużej polarności w żywności z wykorzystaniem techniki chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrią mas (LC/MS/MS) – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 52 z dnia 09.04.2024 r.
     
  • PB/PBP-14 – Oznaczanie pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego z wykorzystaniem metanolu do ekstrakcji i techniki LC/MS/MS do detekcji – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 52 z dnia 09.11.2024 r.
     
  • PB/PBP-15 – Oznaczanie pozostałości tlenku etylenu i 2-chloroetanolu w żywności pochodzenia roślinnego z wykorzystaniem chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 52 z dnia 09.04.2024 r.
     
  • PB/PBP-16 Oznaczanie pozostałości pestycydów o złożonej definicji w skład której wchodzą sole, estry i koniugaty z wykorzystaniem chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrią mas(LC/MS/MS) – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 52 z dnia 09.04.2024 r.

Badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.

W celu uzyskania informacji o możliwości wykonania badań niezbędny jest wcześniejszy kontakt

e-mail.: iwona.bartosiewicz@sanepid.gov.pl lub tel. 22 620 90 01 (wew. 678).

Koszt badań zależy od zakresu i obliczany jest zgodnie z obwiązującym cennikiem WSSE.

Materiały

Lista nr 4/PBP wydanie 52 z dnia 09.04.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista​_4​_PBP​_09​_04​_2024.pdf 1.53MB
Lista nr 3/PBP wydanie 35 z dnia 13.02.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista​_3​_PBP​_13​_02​_2024.pdf 0.33MB
{"register":{"columns":[]}}