W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

O laboratorium

Laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie dnia 19 października 2004 r. uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji. Przyznany certyfikat akredytacji Nr AB 537 jest potwierdzeniem spełnienia wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz kompetencji technicznych laboratorium do wykonywania badań.
W związku z podpisaniem przez PCA wielostronnych porozumień o wzajemnym uznawaniu (EA MLA i ILAC MRA), sprawozdania z badań akredytowanych wydawane przez Laboratorium WSSE w Warszawie są uznawane w Europie i na całym świecie.

Akredytacją objęte są badania z zakresu higieny środowiska, żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, czynników występujących w środowisku pracy oraz mikrobiologii i parazytologii medycznej i sanitarnej. Oznaczanie pozostałości pestycydów w żywności, pozostałości pestycydów w wodzie, lotnych związków w środowisku pracy, obecności przeciwciał w materiale klinicznym, obecności antygenu HBs w materiale klinicznym, wybranych substancji dodatkowych w żywności oraz badania mikrobiologiczne żywności objęte są elastycznym zakresem akredytacji.

Akredytowana działalność jest określona w zakresie akredytacji.

Zakres badań akredytowanych jest sukcesywnie aktualizowany i dostosowywany do zmieniających się wymagań wynikających z krajowych i unijnych uregulowań prawnych.

Badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z polskimi i międzynarodowymi normami oraz własnymi procedurami badawczymi, z wykorzystaniem najnowszych technik badawczych. Kompetencje pracowników do wykonywania badań i wysoka jakość świadczonych usług potwierdzone są przez systematyczne uczestnictwo w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości.

Laboratorium gwarantuje rzetelność, terminowość i wiarygodność prowadzonych badań oraz przestrzega praw klienta w zakresie zachowania poufności wobec wyników badań i tożsamości klientów, a także dokłada starań, aby na każdym etapie realizacji badań została zachowana bezstronność.

Szczegółowy zakres badań wykonywanych w Laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie znajduje się w zakładkach dotyczących poszczególnych rodzajów badań.

Materiały

Certyfikat akredytacji AB 537
certyfikat​_akredytacji​_AB​_537.pdf 0.46MB
Zakres akredytacji laboratorium badawczego nr AB 537
Zakres​_akredytacji​_AB​_537​_wyd​_26​_z​_dnia​_25​_08​_2025.pdf 0.42MB
Lista nr 4/PBP wydanie 70 z dnia 13.11.2025 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badanie pozostałości pestycydów w żywności)
Lista​_4​_PBP​_wyd​_70​_z​_dnia​_13​_11​_2025.pdf 1.15MB
Lista nr 3/PBP wydanie 38 z dnia 04.09.2025 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista​_3​_PBP​_wyd​_38​_z​_dnia​_04​_09​_2025.pdf 0.18MB
Lista nr 1 HPL wyd. 37 z dnia 30.10.2025 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji ne AB 537
Lista​_1​_HPL​_wyd​_37​_z​_dnia​_30​_10​_2025.pdf 0.14MB
Lista nr 1/HŻL wydanie 3 z dnia 24.10.2025 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (oznaczenia chemiczne żywności)
Lista​_1​_HŻL​_wyd​_3​_z​_dnia​_24​_10​_2025.pdf 0.18MB
Lista nr 2/HŻL wydanie 4 z dnia 25.08.2025 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badania mikrobiologiczne żywności)
Lista​_2​_HŻL​_wyd​_4​_z​_dnia​_25​_08​_2025.pdf 0.20MB
Lista nr 1/EPL wydanie 2 z dnia 25.08.2025 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista​_1​_EPL​_wyd​_2​_z​_dnia​_​_25​_08​_2025.pdf 0.08MB
{"register":{"columns":[]}}