Badania żywności
Badania żywności na zlecenie klienta zewnętrznego zostały wstrzymane do odwołania.
Oddział Laboratoryjny Higieny Żywności WSSE w Warszawie wykonuje w ramach urzędowej kontroli i monitoringu żywności badania mikrobiologiczne i fizykochemiczne (w tym wykrywanie napromieniania żywności) w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, w tym w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz suplementach diety.
Badania prowadzone są w ramach stałego i elastycznego zakresu akredytacji, certyfikat akredytacji AB 537.
Szczegółowy zakres wykonywanych badań (w ramach stałego i elastycznego zakresu akredytacji) przedstawiony jest w wykazach zamieszczonych poniżej.
Materiały
Wykaz metod fizykochemicznych stosowanych w badaniu żywnościHZL_wykaz_metod_fizchem_zywnosci_08_2025.pdf 0.12MB Lista nr 1/HŻL wydanie 3 z dnia 24.10.2025 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (oznaczenia chemiczne żywności)
Lista_1_HŻL_wyd_3_z_dnia_24_10_2025.pdf 0.18MB Wykaz metod mikrobiologicznych stosowanych w badaniu żywności
HZL_wykaz_metod_mikrobiol_zywnosci_08_2025.pdf 0.09MB Lista nr 2/HŻL wydanie 4 z dnia 25.08.2025 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badania mikrobiologiczne żywności)
Lista_2_HŻL_wyd_4_z_dnia_25_08_2025.pdf 0.20MB