Dożynki Polskie w Spale - podziękowanie za plony
28.09.2025
Z inicjatywy Stefana Krajewskiego ministra rolnictwa i rozwoju wsi, ogólnopolskie święto dziękczynienia za plony wróciło do Spały po kilkuletniej przerwie. To wydarzenie ma swoją blisko 100-letnią historię – pierwszy raz odbyło się w 1927 r. pod patronatem ówczesnego Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego. Po tegorocznej frekwencji widać, że było to wydarzenie wyczekiwane. W niedzielę 28 września w Dożynkach Polskich więzło udział tysiące gości z całej Polski - rolników, przedstawicieli instytucji okołorolniczych, samorządowców, okolicznych mieszkańców.
- Nie możemy dopuści, by polska żywność, owoc pracy polskich rolników się marnowała – powiedział Stefan Krajewski, gospodarz dożynek, po powitaniu gości – Szukamy nowych rynków zbytu, tak aby wartość ubiegłorocznego eksport żywności, która wyniosła 231,5 miliarda zł. była jeszcze większa. Minister podkreślił, że praca rolników jest bardzo ważna dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Zaznaczył, że trwają prace nad nowymi ustawami m. in. o gospodarczej funkcji wsi, bo rolnicy muszą mieć pewność, że ich praca jest pod ochroną państwa. – Będziemy wciąż pomagać rolnikom, zwłaszcza tym których dotknęły klęski żywiołowe i epidemie chorób zwierząt. Cytując św. Jana Pawła II: Oddaję hołd spracowanym rękom. Rękom, które żywiły i broniły. Silna wieś i silne rolnictwo to silna Polska – podkreślił minister rolnictwa.
Zaproszenie Stefana Krajewskiego przyjęli rolnicy, reprezentacji związków i organizacji rolniczych, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych oraz parlamentarzyści. Agencję Restauracji i Modernizacji Rolnictwa reprezentowali prezes, Wojciech Legawiec oraz zastępcy: Magdalena Kiciak-Kucharska, Tomasz Nawrocki i Marek Budzich.
Dożynki rozpoczęła uroczysta msza polowa, której przewodniczył biskup senior diecezji łowickiej, bp Andrzej Dziuba. Podczas niej starościna i starosta dożynek wręczyli jako dar dziękczynienia wielki bochen chleba upieczony z mąki otrzymanej ze zboża z tegorocznych zbiorów. Po nabożeństwie barwny korowód dożynkowy, w którym niesiono kilkadziesiąt wieńców przeszedł na teren spalskiego parku, gdzie ustawiono scenę i ponad sto stoisk wystawców. Na stoiskach Koła Gospodyń Wiejskich, sadownicy, pszczelarze, wędliniarze mleczarze prezentowali swoje potrawy i wyroby.
Spośród tysięcy gości, którzy odwiedzili Spałę, wielu obiecywało zjawić się w za rok, na kolejnych Dożynkach Polskich.
Współorganizatorami dożynek był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi oraz gmina Inowłódz.
Tekst: Przemysław Kubiak/ARiMR
Zdjęcia: Michał Dyjuk/ARiMR (14) Łódzki OR ARiMR (2)