W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Interwencja I.13.3 Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności

I.13.3 Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – I nabór wniosków od 19 stycznia 2024 r. do 18 marca 2024 r.

 

  1. Nazwa podmiotu właściwego w sprawie o przyznanie pomocy

 

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

 

  1. Przedmiot naboru wniosków o przyznanie pomocy
  1. Pomoc przyznaje się na działania informacyjno-promocyjno-marketingowe mające na celu zwiększenie rozpoznawalności produktów, wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności oraz poinformowanie potencjalnych konsumentów o ich zaletach.

2.   Pomoc jest przyznawana na operację:

  1. która dotyczy produktów rolnych lub środków spożywczych wytwarzanych w ramach unijnych lub krajowych systemów jakości;
  2. która, w przypadku gdy dotyczy napojów alkoholowych, jest realizowana zgodnie z przepisami ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi i skupia się na informowaniu o systemie jakości i metodach produkcji wynikających z danego systemu jakości;
  3. która będzie realizowana w nie więcej niż 4 etapach, z tym że każdy etap będzie realizowany od 90 do 180 dni, a wykonanie zakresu rzeczowego operacji, zgodnie z zestawieniem rzeczowo-finansowym operacji, w tym poniesienie przez beneficjenta kosztów kwalifikowalnych operacji oraz złożenie wniosku o płatność końcową, nastąpi nie później niż w terminie 24 miesięcy od dnia zawarcia umowy o przyznaniu pomocy, lecz nie później niż do dnia 30 czerwca 2029 r.;
  4. której wszystkie materiały informacyjno-promocyjno-marketingowe (w tym przekazy audiowizualne, stoiska promocyjne na wystawach, targach itp.), związane z realizowaną operacją są w sposób wyraźny i czytelny oznakowane zgodniez przepisami załącznika III do rozporządzenia 2022/129 oraz opisem w Księdze Wizualizacji znaku PS WPR 2023–2027.

 

  1. Podmioty uprawnione do ubiegania się o przyznanie pomocy

Wnioski o przyznanie pomocy mogą składać grupy producentów:

  1. działające w ramach jednej z poniższych form organizacyjno-prawnych:
  1. spółdzielni (jeśli nie jest grupą producentów rolnych albo organizacją producentów) lub
  2. grupy producentów rolnych, organizacji producentów, organizacji międzybranżowej, organizacji branżowej, konsorcjum, spółki cywilnej, stowarzyszenia, kółka rolniczego, rolniczego zrzeszenia branżowego, izby gospodarczej lub
  3. grupy wpisanej do wykazu grup, o którym mowa w ustawie z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych , lub
  4. podmiotowi posiadającemu ważną decyzję ministra rolnictwa i rozwoju wsi o uznaniu systemu jakości żywności za krajowy, lub
  5. grupie podmiotów, o której mowa w art. 36 ust. 1 rozporządzenia 2018/848;
  1. które składają się co najmniej z dwóch członków wytwarzających produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi, w ramach następujących systemów jakości żywności:
  1. unijnych systemów jakości żywności:
  • objęte systemem chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych wpisanych do rejestru, lub
  • objęte systemem rolnictwa ekologicznego, lub
  • objęte systemem ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, lub
  • objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, lub
  1. krajowych systemów jakości żywności, uznanych na mocy decyzji MRiRW za krajowe systemy jakości żywności i notyfikowane do KE zgodnie z dyrektywą 2015/1535:
  • integrowanej produkcji roślin w rozumieniu ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program (QMP)”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”

i posiadają ważny   dokument potwierdzający wytwarzanie produktu/produktów w ramach systemu jakości żywności którym objęty jest produkt/produkty będące przedmiotem operacji, przy czym w przypadku spółdzielni wystarczające jest, gdy sama spółdzielnia jest producentem produktu/produktów, wytwarzanych w ramach systemu jakości żywności;

  1. które – w przypadku grup producentów, o których mowa w pkt 1 lit. b, składa się co najmniej w 60 % z producentów posiadających ważny dokument potwierdzający wytwarzanie produktu/produktów w ramach systemu jakości żywności, którym objęty jest produkt/produkty będące przedmiotem operacji;
  2. których członkowie wytwarzają lub – w przypadku spółdzielni – która wytwarza, lub której członkowie wytwarzają, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej produkty rolne lub środki spożywcze w ramach ww. systemów jakości żywności;
  3. których siedziba znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku konsorcjum lub spółki cywilnej – miejsce zamieszkania lub siedziba podmiotu upoważnionego do reprezentowania grupy producentów znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  4. które, w przypadku przedsiębiorstw lub w przypadku konsorcjum, lub spółki cywilnej których członkami są przedsiębiorcy – prowadzi lub prowadzą działalność jako mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo w rozumieniu załącznika I do rozporządzenia Komisji (UE) 2022/2472 z dnia 14 grudnia 2022 r. uznającego niektóre kategorie pomocy w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich za zgodne z rynkiem wewnętrznym w zastosowaniu art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej;
  5. które oraz których wszyscy członkowie mają nadane numery EP;
  6. które:
  1. nie korzystały, a w przypadku grupy producentów zorganizowanej w formie konsorcjum lub spółki cywilnej, których żaden z członków nie korzystał ze wsparcia
    w ramach działania 133 lub poddziałania 3.2, lub
  2. korzystały, a w przypadku grupy producentów zorganizowanej w formie konsorcjum lub spółki cywilnej, której co najmniej jeden z członków korzystał z mechanizmów wsparcia, o których mowa w lit. a (tj. została zawarta umowa o przyznaniu pomocy), ale planuje rozpoczęcie nowego, nierealizowanego dotychczas działania informacyjno-promocyjno-marketingowego, przy czym za nowe, nierealizowane dotychczas ww. działania rozumie się działania informacyjno-promocyjno-marketingowe, które będą przeprowadzane w ramach operacji pod innym tytułem niż dotychczasowe operacje;
  1. które nie otrzymują w zakresie realizowanej operacji pomocy udzielanej na podstawie rozporządzenia 1144/2014;
  2. które oraz których członkowie w przypadku podmiotu zorganizowanego w formie organizacji producentów owoców i warzyw, uznanego na podstawie rozporządzenia 1308/2013:
  1. nie ubiegają się i nie otrzymują pomocy udzielanej na działania informacyjne, promocyjne i marketingowe w ramach interwencji I.7.3,
  2. nie ubiegają się i nie otrzymują pomocy udzielanej na działania promocyjne w ramach programów operacyjnych realizowanych zgodnie ze „Strategią krajową dla zrównoważonych programów operacyjnych organizacji producentów owoców i warzyw oraz zrzeszeń organizacji producentów owoców i warzyw w Polsce na lata 2018–2025”;
  1. których członkowie – jeżeli grupa producentów działa jako konsorcjum lub spółka cywilna, zawarli w umowie konsorcjum lub umowie spółki cywilnej postanowienia dotyczące:
  1. proporcjonalnego podziału zadań zaplanowanych w ramach realizacji operacji odpowiednio między wszystkich członków konsorcjum lub wszystkich wspólników spółki cywilnej,
  2. wyznaczenia członka konsorcjum lub wspólnika spółki cywilnej, który jest:

- upoważniony do reprezentowania grupy producentów w zakresie przyznawania
i wypłaty pomocy,

- odpowiedzialny za przechowywanie dokumentów związanych z przyznaną pomocą przez okres 5 lat od dnia otrzymania płatności końcowej,

  1. miejsca przechowywania dokumentów związanych z przyznaną pomocą przez okres wskazany w lit. b tiret drugie;
  1. w skład których nie wchodzi ani jeden członek będący również członkiem innej grupy producentów ubiegającej się o przyznanie pomocy w ramach I.13.3, której złożony WOPP dotyczy co najmniej jednego tego samego produktu rolnego lub środka spożywczego, wytwarzanego w ramach systemów jakości żywności, o których mowa w pkt 2).

 

  1. Termin i sposób składania wniosków

 

  1. Wnioski o przyznanie pomocy w ramach interwencji I.13.3 objętej niniejszym ogłoszeniem można składać w terminie od dnia 19 stycznia 2024 r. do dnia 18 marca 2024 r.
  2. Wnioski o przyznanie pomocy, o których mowa w pkt 1, można składać wyłącznie drogą elektroniczną za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji, poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE), udostępnionego pod adresem https://epue.arimr.gov.pl.

 

  1. Szczegółowe warunki przyznania pomocy w ramach interwencji I.13.3 objętej niniejszym ogłoszeniem określa Regulamin naboru wniosków o przyznanie pomocy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji I.13.3 „Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności”, opublikowany na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
{"register":{"columns":[]}}