Ostatni moment na wsparcie współpracy w ramach SJŻ
22.12.2025
Do 22 grudnia 2025 r. zrzeszenia producentów, które wytwarzają produkty w ramach unijnych lub krajowych systemów jakości żywności, mogą się ubiegać o wsparcie na rozwój współpracy. Pierwotnie nabór wniosków miał trwać do 27 listopada, ale termin ten został wydłużony, by dać rolnikom więcej czasu na dopracowanie dokumentacji i złożenie jej za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR. Na swoje działania można uzyskać środki w wysokości 680 tys. zł z budżetu PS WPR na lata 2023-2027.
O pomoc mogą się starać m.in. grupy producentów rolnych, spółdzielnie, stowarzyszenia, organizacje producentów i konsorcja, które wytwarzają na terytorium Polski produkty w ramach unijnych lub krajowych systemów jakości żywności. Zrzeszenie producentów musi się składać minimum z 5 członków – rolników lub przetwórców – a przynajmniej 4 z nich musi wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze w ramach systemów jakości żywności. Zainteresowani skorzystaniem z tego wsparcia muszą również opracować i zrealizować plan współpracy na 4 lata oraz udokumentować roczną wartość sprzedaży wytwarzanych produktów na poziomie minimum 40 tys. zł brutto.
Wysokość i forma wsparcia zależy od obszaru, na skorzystanie z którego zdecydowało się zrzeszenie producentów. W ramach obszaru A można otrzymać pomoc ryczałtową w wysokości 120 tys. zł za każdy z 4 etapów operacji. Jeśli chodzi o obszar B, można liczyć na refundację do 70 proc. kosztów kwalifikowalnych. Maksymalna kwota dofinansowania w ramach niego to 200 tys. zł w całym okresie realizacji wspieranego przedsięwzięcia. Łącznie można się ubiegać o 680 tys. zł.
Wnioski można składać od 30 października do 22 grudnia 2025 r. za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR. Dotychczas 3 zrzeszenia producentów zainteresowane są uzyskaniem wsparcia.
Więcej informacji – otwórz
Zdjęcie: Adobe Stock