Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności
16.10.2025
Ogłoszenie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o naborze wniosków o przyznanie pomocy dla interwencji I.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – nabór wniosków od 30 października 2025 r. do 27 listopada 2025 roku
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłasza1 nabór wniosków o przyznanie pomocy w zakresie interwencji:
I.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
1. Nazwa podmiotu właściwego w sprawie o przyznanie pomocy
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
2. Przedmiot naboru wniosków o przyznanie pomocy
1) Pomoc przyznaje się na operację, której celem jest wzmocnienie i rozwój przez wnioskodawcę współpracy w ramach systemów jakości żywności oraz rozwój produkcji i zapewnienie dostępności produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności na rynku, co przyczyniać się będzie do realizacji celów, o których mowa w rozdziale III ust. 4 Wytycznych szczegółowych w zakresie przyznawania, wypłaty i zwrotu pomocy finansowej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji I.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności, przez:
a. zwiększenie na koniec 4 etapu realizacji operacji, w stosunku do wielkości bazowej, wielkości produkcji produktów wytwarzanych w ramach danego systemu jakości żywności, przez wnioskodawcę lub członków o co najmniej 30%, lub
b. zwiększenie na koniec 4 etapu realizacji operacji, w stosunku do wartości bazowej, wartości sprzedaży produktów wytwarzanych w ramach danego systemu jakości żywności przez wnioskodawcę lub członków wnioskodawcy, o co najmniej:
1. 30%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 40 000 zł do 150 000 zł,
2. 25%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 150 001 zł do 250 000 zł,
3. 20%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 250 001 zł do 350 000 zł,
4. 15%, w przypadku gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi od 350 001 zł do 1 000 000 zł,
5. 10%, w przypadku, gdy bazowa wartość sprzedaży wynosi powyżej 1 000 000 zł, oraz
c. realizację co najmniej jednego z poniższych działań:
1. dostosowanie produkcji prowadzonej w ramach danego systemu jakości żywności do warunków rynkowych tj. reagowanie na potrzeby rynku i prowadzenie działań umożliwiających funkcjonowanie wnioskodawcy w realiach rynku konkurencyjnego, lub
2. uwzględnienie w produkcji prowadzonej w ramach systemu jakości żywności normy zrównoważonego rozwoju, o której mowa w art. 210a ust. 3 rozporządzenia 1308/20132, przyczyniającej się do osiągnięcia co najmniej jednego z następujących celów:
a. łagodzenia zmian klimatu i przystosowania się do nich,
b. zrównoważonego wykorzystania i ochrony krajobrazów, wody i gleby,
c. przejścia na gospodarkę o obiegu zamkniętym, w tym ograniczenie marnotrawienia żywności,
d. zapobiegania zanieczyszczeniom i ich kontroli,
e. ochrony i odbudowy różnorodności biologicznej i ekosystemów,
f. wytwarzania produktów rolnych w sposób, który ogranicza stosowanie pestycydów i polega na zarządzaniu ryzykiem związanym z takim stosowaniem lub zmniejsza ryzyko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w produkcji rolnej,
g. zapewnienia zdrowia i dobrostanu zwierząt, lub
3. rozwój wspólnych form marketingu i wspólnej identyfikacji produktu, lub
4. rozszerzenie rynku zbytu poprzez nowe kanały dystrybucji, lub
5. wejście w dalsze fazy łańcucha wartości poprzez realizowanie działalności przetwórczej, w przypadku wnioskodawców, w skład których w momencie składania WOPP nie wchodzili przetwórcy.
2) Pomoc jest przyznawana na operację obejmującą co najmniej obszar A (obszar pomocy objęty ryczałtem za zarządzanie współpracą tj. zarządzanie wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności), która będzie realizowana w 4 etapach, z których każdy składa się z 12 następujących po sobie miesięcy, począwszy od dnia złożenia WOPP, zgodnie z planem rozwoju współpracy, a dodatkowo operacja może obejmować wykonanie zadań z obszaru B (obszar pomocy objęty refundacją w wysokości do 70 % kosztów kwalifikowalnych poniesionych w związku z realizacją planu rozwoju współpracy w danym systemie jakości żywności).
3. Podmioty uprawnione do ubiegania się o przyznanie pomocy
1) Pomoc przyznaje się wnioskodawcy:
1) działającemu w ramach jednej z poniższych form organizacyjno-prawnych:
a) spółdzielni, która jest producentem produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności lub
b) grupie producentów rolnych, organizacji producentów, konsorcjum, spółce cywilnej, stowarzyszeniu, spółdzielni (jeśli nie jest grupą producentów rolnych albo organizacją producentów) - których członkami są, w przynajmniej 60%, producenci posiadający ważny dokument potwierdzający wytwarzanie produktu/produktów w ramach danego systemu jakości żywności, lub
c) grupie wpisanej do wykazu grup, o którym mowa w ustawie o rejestracji i ochronie ChNP, ChOG i GTS, lub
d) grupie podmiotów, o której mowa w art. 36 ust. 1 rozporządzenia 2018/8483;
2) który składa się co najmniej z 5 członków będących rolnikami lub przetwórcami, w tym co najmniej 4 rolników, którzy wytwarzają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi, w ramach systemów jakości, o których mowa w ppkt 3, i posiadających ważny dokument potwierdzający wytwarzanie produktu/produktów w ramach danego systemu jakości żywności, którego dotyczy operacja, przy czym w przypadku wnioskodawcy zorganizowanego w formie spółdzielni, o której mowa w ppkt 1 lit. a, wymóg ten uważa się za spełniony również wtedy, gdy spółdzielnia ta, a nie jej członkowie, jest producentem produktu/produktów, wytwarzanych w ramach danego systemu jakości żywności;
3) którego członkowie wytwarzają lub – jeżeli wnioskodawca ma formę spółdzielni w rozumieniu przepisów prawa spółdzielczego – która wytwarza, lub której członkowie wytwarzają, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, produkty rolne lub środki spożywcze w ramach:
a) unijnych systemów jakości żywności:
- objętych systemem chronionych nazwy pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych wina i produktów rolnych oraz oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, zgodnie z rozporządzeniem 2024/1143 , lub
- objętych systemem gwarantowanych tradycyjnych specjalności dla produktów rolnych, zgodnie z rozporządzeniem 2024/11434, lub
- objętych systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem 2018/8483, lub
b) krajowych systemów jakości żywności, uznanych na mocy decyzji MRiRW za krajowe systemy jakości żywności i notyfikowane do KE zgodnie z dyrektywą 2015/1535 :
- integrowanej produkcji roślin w rozumieniu ustawy o środkach ochrony roślin, lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 12 czerwca 2007 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program (QMP)” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 20 października 2008 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 13 stycznia 2011 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 11 grudnia 2009 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny” uznanego za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji MRiRW z dnia 18 stycznia 2012 r., lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System)” uznany za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia 2009 r. lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „System Jakości Wieprzowiny „TAQ” (Tradycja i Jakość)” uznany za krajowy system jakości żywności na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 kwietnia 2025 r.;
4) którego siedziba znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej a jego działalność, której dotyczy WOPP, prowadzona jest na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku konsorcjum oraz spółki cywilnej – miejsce zamieszkania oraz siedziba podmiotu upoważnionego do reprezentowania wnioskodawcy znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej a działalność członków tego podmiotu, którego dotyczy WOPP jest prowadzona na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
5) który, w przypadku przedsiębiorstw lub w przypadku konsorcjum, lub spółki cywilnej których członkami lub wspólnikami są przedsiębiorcy – prowadzi lub prowadzą działalność jako mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo w rozumieniu załącznika I do rozporządzenia Komisji (UE) 2022/2472 z dnia 14 grudnia 2022 r. uznającego niektóre kategorie pomocy w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich za zgodne z rynkiem wewnętrznym w zastosowaniu art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 327 z 21.12.2022, str. 1 z późn. zm.), z tym, że badanie tego statusu odbywa się na etapie przyznania pomocy;
6) który oraz którego wszyscy członkowie mają nadane numery EP; obowiązek posiadania numeru EP dotyczy wszystkich członków wnioskodawcy, również tych, którzy nie wytwarzają w ramach systemów jakości żywności;
7) którego minimalna wartość sprzedaży produktów wytwarzanych w ramach danego systemu jakości żywności, udokumentowana na podstawie faktur lub dokumentów o równoważnej wartości dowodowej (np. rachunków) wraz z potwierdzeniem realizacji transakcji (np. potwierdzenie przelewu), nie jest niższa niż 40 000 zł brutto;
8) który, w przypadku konsorcjum lub spółki cywilnej, wykaże, że każdy z ich członków lub wspólników, posiadający ważny dokument potwierdzający wytwarzanie produktu/produktów w ramach danego systemu jakości żywności jest podmiotem prowadzącym sprzedaż produktów rolnych lub środków spożywczych wytwarzanych w ramach tego systemu jakości żywności;
9) który zobowiąże się do realizacji planu rozwoju współpracy w danym systemie jakości żywności przedłożonego wraz z WOPP oraz zrealizowania tego planu przed złożeniem WOP końcową. Plan rozwoju współpracy stanowi załącznik do umowy o przyznaniu pomocy;
10) wobec którego, w przypadku organizacji producentów:
a) nie została wszczęta procedura zawieszenia albo cofnięcia uznania lub
b) podmiotowi temu nie zostało zawieszone uznanie;
11) wobec którego w przypadku grupy producentów rolnych nie została wszczęta procedura cofnięcia uznania;
12) który, w przypadku organizacji producentów i grupy producentów rolnych:
a) nie jest beneficjentem działania 9 lub I.13.2, lub
b) nie ubiega się o pomoc w ramach I.13.2;
13) który nie ubiega się o pomoc lub nie jest beneficjentem pomocy I.13.5 na operacje na rzecz rozwijania produkcji w systemach jakości żywności;
14) którego członkowie lub wspólnicy – jeżeli wnioskodawca działa jako konsorcjum lub spółka cywilna, zawarli w umowie konsorcjum lub umowie spółki cywilnej postanowienia dotyczące co najmniej:
a) oznaczenia stron umowy, tj. imiona i nazwiska lub nazwy przedsiębiorców oraz adresy siedzib ich firm,
b) przedmiotu umowy i celu jej realizacji,
c) czasu trwania umowy,
d) obowiązki podejmowane przez członków lub wspólników spółki cywilnej,
e) wyznaczenia członka konsorcjum lub wspólnika spółki cywilnej:
a. upoważnionego do reprezentowania wnioskodawcy/beneficjenta w zakresie przyznawania i wypłaty pomocy,
b. odpowiedzialnego za przechowywanie dokumentów związanych z przyznaną pomocą przez okres 5 lat od dnia otrzymania płatności końcowej,
c. odpowiedzialnego za przedłożenie do ARiMR, „Informacji po realizacji operacji” wraz z wymaganymi załącznikami za 12-miesięczny okres od dnia otrzymania płatności końcowej, w terminie określonym w umowie o przyznaniu pomocy.
f) miejsca przechowywania dokumentów związanych z przyznaną pomocą przez okres 5 lat od dnia otrzymania płatności końcowej.
4. Termin i sposób składania wniosków
1) Wnioski o przyznanie pomocy w ramach interwencji I.13.4 objętej niniejszym ogłoszeniem można składać w terminie od dnia 30 października 2025 r. do dnia 27 listopada 2025 r.
2) Wnioski o przyznanie pomocy, o których mowa w pkt 1, można składać wyłącznie drogą elektroniczną za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji, poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE), udostępnionego pod adresem https://epue.arimr.gov.pl.
Logowanie na konto PUE - kliknij: Instrukcja logowania do PUE.
5. Szczegółowe warunki przyznania pomocy w ramach interwencji I.13.4 objętej niniejszym ogłoszeniem określa Regulamin naboru wniosków o przyznanie pomocy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 dla interwencji I.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności, opublikowany na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - otwórz
6. Dane do kontaktu:
1zgodnie z art. 86 ustawy z dnia 8 lutego 2023 r. o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (Dz. U. z 2024 r. poz. 1741, z późn. zm.).
2rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.)
3rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. Urz. UE L 150 z 14.06.2018, str. 1, z późn. zm.)
4rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz. Urz. UE L 2024/1143 z 23.4.2024 r.)
5dyrektywa (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiająca procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1)