W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wielki finał „Bitwy Regionów” edycja 2023 r. rozstrzygnięty

07.10.2023

Bitwa Regionów finał 8. edycji

Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary z woj. małopolskiego, zostało zwycięzcą 8. edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach z woj. lubelskiego. Trzecie miejsce przypadło w udziale KGW Olmoncianki z woj. podlaskiego, które przygotowały polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu. Wielki finał odbył się 7 października w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim. Zwycięzcom nagrody wręczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus. Obecni byli także wiceministrowie resortu rolnictwa Anna Gembicka oraz Krzysztof Ciecióra. ARiMR reprezentował zastępca prezesa Jerzy Radoń.

Minister Telus w swoim przemówieniu docenił rolę KGW oraz wkład w promocję poszczególnych regionów. Powiedział m.in.: „Koła Gospodyń Wiejskich pełnią bardzo ważną rolę w promowaniu polskich tradycji oraz wartości wśród społeczeństwa. Jesteście liderkami i liderami społeczności lokalnej. To organizacja, współpraca oraz kultywowanie tradycji regionalnej leżą u podstaw waszej działalności. Robicie to świetnie i za to chcę wam dziś serdecznie podziękować”.

Do współzawodnictwa przystąpiło 16 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły wcześniej w kulinarnych potyczkach w swoich województwach. Największe uznanie jurorów zdobyło danie ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku przygotowane przez KGW Szaflary (woj. małopolskie). Drugie miejsce przyznano za udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym, który zaserwowało KGW “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (woj. lubelskie). Na trzecim miejscu znalazły się polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu, której autorkami jest KGW Olmoncianki (woj. podlaskie). W jury konkursu zasiadali: Karol Okrasa – przewodniczący, Anna Gembicka Sekretarz Stanu MRiRW, Aleksandra Hadzik Prezes KRUS, Jerzy Radoń Zastępca Prezesa ARiMR, Marek Chibowski Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR.

„Bitwa Regionów” 2023

Konkurs Kulinarny „Bitwa Regionów” z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenów wiejskich. W tegorocznej edycji konkursu zarejestrowano rekordową liczbę aż 3528 zgłoszeń.

Celem konkursu jest przede wszystkim promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie działalności Kół Gospodyń Wiejskich, a co za tym idzie aktywizowanie lokalnych społeczności wiejskich.

Organizatorami „Bitwy Regionów” są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Konkurs odbywa się w trzech etapach. Pierwszym jest weryfikacja pod względem formalnym nadesłanych zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa i prezentacja dań podczas wydarzeń powiatowych. Zespoły, które zwyciężyły na tym szczeblu przechodzą do etapu wojewódzkiego. Zespół, którego potrawa otrzyma najwięcej punktów podczas eliminacji wojewódzkich, kwalifikuje się do ostatniego, centralnego etapu konkursu.

Finaliści „Bitwy Regionów” i ich popisowe potrawy:

  • województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Kluczowianki – schab w borowikach
  • województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
  • województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym
  • województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety
  • województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich w Niwach – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu
  • województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku
  • województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej – zieleńska szynka z nogą
  • województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą
  • województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych
  • województwo podlaskie: Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki - polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu
  • województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” – zupa rybna z ziemniakami – Rebionka z bulwami
  • województwo śląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Karolinki w Kamienicy Polskiej – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką
  • województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku – męcybuły
  • województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu
  • województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo Feniks – dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych
  • województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby” – ryba w ogniu z kwaśnikiem

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}