Współpraca producentów w ramach systemów jakości żywności - nabór wydłużony do 22 grudnia
24.11.2025
Jest więcej czasu na ubieganie się o wsparcie z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027 na rozwój współpracy producentów żywności w ramach SJŻ. Wnioski za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR będą przyjmowane nie do 27 listopada, ale do 22 grudnia 2025 r.
O pomoc mogą się starać m.in. grupy producentów rolnych, spółdzielnie, stowarzyszenia, organizacje producentów i konsorcja, które wytwarzają na terytorium Polski produkty w ramach unijnych lub krajowych systemów jakości żywności. Zrzeszenie musi się składać z minimum 5 rolników lub przetwórców (przynajmniej 4 z nich musi wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze w ramach systemów jakości żywności). Zainteresowani skorzystaniem z tego dofinansowania muszą również opracować i zrealizować plan współpracy na 4 lata oraz udokumentować roczną sprzedaż produktów na poziomie minimum 40 tys. zł brutto.
Wsparcie obejmuje dwa obszary – A, który dotyczy zarządzania wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności i jest obowiązkowy, a także dodatkowy, czyli B, w ramach którego można się ubiegać o dofinansowanie m.in. korzystania z badań czy usług doradczych, zakupu licencji oraz uzyskania i ochrony znaków towarowych.
Wysokość i forma pomocy zależą od obszaru, na skorzystanie z którego zdecyduje się zrzeszenie producentów. W ramach pierwszego z nich obowiązuje ryczałt – 120 tys. zł za każdy z 4 etapów operacji. A jeśli chodzi o drugi obszar, można liczyć na refundację do 70 proc. kosztów kwalifikowalnych. Maksymalna kwota dofinansowania w ramach niego to 200 tys. zł w całym okresie realizacji wspieranego przedsięwzięcia. Łącznie można się zatem ubiegać o 680 tys. zł.
Więcej informacji – otwórz
Zdjęcie: Adobe Stock