W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2021r. II kwartał - jakoś handlowa wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie produktem mlecznym

W II kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie produktem mlecznym. Objęto nią 4 placówki gastronomiczne z województwa warmińsko-mazurskiego.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 4 partie wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie tłuszczem mlecznym. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 5 partiach przetworów mlecznych. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 4 partii wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie produktem mlecznym. Wszystkie oceniane partie posiadały wady w zakresie oznakowania. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • nie podania, w miejscu sprzedaży pizzy, np. w karcie informacyjnej zawierającej menu restauracji wykazu składników, w którym znajdowałyby się wszystkie składniki wykorzystane do produkcji w tym również nazw elementarnych składników wchodzących w skład składnika złożonego jakim jest np. ciasto do pizzy, sos pomidorowy,
  • umieszczenia w oznakowaniu produktu informacji „… ciasto na zakwasie…” podczas gdy do produkcji przedmiotowej pizzy nie użyto zakwasu.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.11.2021 10:46 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
09.11.2021 10:46 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}