W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2021r. II kwartał - jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków

W II kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców, warzyw i ziemniaków.

Kontrolą objęto 74 podmioty w tym 56 placówek detalicznych oraz 18 innych podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu (hurtownie, producenci, itp.). Skontrolowano 246 partie w tym 183 patii świeżych owoców i warzyw oraz 63 partie ziemniaków.

W wyniku przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono, że 2 partii świeżych owoców i warzyw oraz 1 partia ziemniaków posiadały objawy zepsucia, gnicia, zapleśnienia, tj. cechy czyniące je niezdatnymi do spożycia.

W wyniku przeprowadzonej oceny prawidłowości oznakowania zakwestionowano 37 partii w tym 34 partie świeżych owoców i warzyw (18,58 % wszystkich skontrolowanych partii) oraz 3 partie ziemniaków (4,76 % skontrolowanych partii).

Jakość handlową świeżych owoców, warzyw oraz ziemniaków w zakresie oznakowania kwestionowano między innymi z uwagi na brak w miejscu sprzedaży wymaganych przepisami prawa informacji, tj.:

  • świeże owoce i warzywa
    • państwa pochodzenia,
    • klasy jakości,
    • nazwy odmiany,
    • danych identyfikujących podmiotu pakującego i/lub wysyłającego;
  • ziemniaki
    • państwa pochodzenia,
    • wizerunku flagi państwa pochodzenia,
    • informacji dot. nazwy albo imienia i nazwiska producenta.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.11.2021 10:39 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
09.11.2021 10:39 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}