W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2021r. III kwartał - jakość handlowa przetworów warzywnych pomidorowych

W III kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych pomidorowych. Objęto nią 4 placówki detaliczne oraz 1 zakład produkcyjny z województwa warmińsko-mazurskiego.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 6 partii przetworów warzywnych pomidorowych. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 6 partiach, z czego w 1 partii zakwestionowano (16,67%) jakość handlową produktu . Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości ekstraktu ogólnego w koncentracie pomidorowym.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 8 partii przetworów warzywnych pomidorowych. Zakwestionowano oznakowanie w przypadku 1 partii koncentratu pomidorowego. Nieprawidłowości te dotyczyły:

  • umieszczenia na opakowaniu na etykiecie dwóch rozbieżnych deklaracji w zakresie zawartości ekstraktu w koncentracie spożywczym, co może wprowadzać konsumenta w błąd.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.11.2021 11:00 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
09.11.2021 11:00 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}