W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2021r. III kwartał - jakość handlowa ryb z uwzględnieniem identyfikacji gatunkowej

W III kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ryb z uwzględnieniem identyfikacji gatunkowej. Objęto nią 10 podmiotów gastronomicznych z województwa warmińsko-mazurskiego.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 10 partii ryb poddanych obróbce cieplnej. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 10 partiach ryb poddanych obróbce cieplnej. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 10 partii ryb poddanych obróbce cieplnej. Zakwestionowano 1 partię (10% wszystkich skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • nie umieszczenia w nazwie produktu informacji odnoszącej się do rodzaju zastosowanej obróbki termicznej np. smażenie, pieczenie, gotowanie, tj. informacji istotnej do scharakteryzowania produktu,
  • nie podania szczegółowego wykazu składników, który zawierałby wykaz wszystkich składników wchodzących w skład produktu pn. Filet z sandacza, z uwzględnieniem informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.11.2021 11:03 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
09.11.2021 11:03 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}