W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2022r. II kwartał - jakość handlowa mięsa i przetworów mięsnych

W II kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych. Objęto nią 10 placówek detalicznych oraz 8 zakładów produkcyjnych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych dokonano oceny 36 partii w tym 19 partii mięsa wieprzowego, 7 partii mięsa drobiowego, 10 partii przetworów mięsnych. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 18 partiach w tym 3 partiach mięsa wieprzowego, 6 partiach mięsa drobiowego oraz 9 partiach przetworów mięsnych. Nieprawidłowości stwierdzono w 4 partiach. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • zaniżonej masy netto,
  • zawyżonej zawartość tłuszczu w stosunku do wymagań określonych w wartości odżywczej zadeklarowanej w oznakowaniu produktu,
  • wykrycia w badaniach laboratoryjnych nie deklarowanej na etykiecie obecności DNA indyka,
  • zawyżonej całkowitej zawartości wody w elementach mięsa drobiowego.

Warto wiedzieć, że …

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 543/2008 z dnia 16 czerwca 2008 roku wprowadzające szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego zawiera uregulowania prawne mające na celu zapewnienie odpowiedniej jakości handlowej mięsa drobiowego między innymi w zakresie zawartości wody wchłoniętej. Do określenia ilości wody wchłoniętej podczas procesu produkcyjnego tuszek i elementów drobiowych stosuje się współczynnik W/RP – stosunek zawartości wody do zawartości białka. Przekroczenie wartości granicznych wspomnianego współczynnika wskazuje na nieprawidłowo przeprowadzony proces schładzania tuszek lub fałszowanie jakości mięsa drobiowego poprzez umyślny dodatek wody z wykorzystaniem naturalnej wodochłonności tego mięsa.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w 44 partiach mięsa i przetworów mięsnych. Nieprawidłowości stwierdzono w 16 skontrolowanych partiach, w tym 8 partiach mięsa wieprzowego, 2 partiach mięsa drobiowego oraz 6 partiach przetworów mięsnych. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m. in.:

  • zamieszczenia na etykiecie artykułu rolno-spożywczego nieprawidłowej informacji o masie netto,
  • nie podania informacji o specjalnych warunkach użycia po otwarciu opakowania,
  • podania w sposób nieprawidłowy informacji dotyczącej państwa, w którym odbywał się chów i ubój drobiu,
  • nie podania w miejscu sprzedaży informacji wskazującej państwo pochodzenia lub miejsce pochodzenia mięsa świeżego,
  • nie umieszczenia grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia mięsa,
  • nie podania w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w innym miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentowi finalnemu nazwy środka spożywczego.

Warto wiedzieć, że …

Wszystkie informacje zawarte w oznakowaniu produktu powinny być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia. Podstawową zasadą prawa żywnościowego w zakresie oznakowania produktu jest nie wprowadzanie konsumenta w błąd w tym również w zakresie masy netto produktu. Produkt powinien spełniać wymagania z zakresie masy produktu przez cały okres przydatności do spożycie, niezależnie od etapu obrotu handlowego.

W oznakowaniu świeżego mięsa wprowadzanego do obrotu luzem (bez opakowania) powinna się znaleźć informacja o państwie pochodzenia lub miejscu pochodzenia tego mięsa wraz z grafiką przedstawiającą flagę państwa pochodzenia. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego detalista na wywieszce towarzyszącej bezpośrednio prezentowanemu produktowi znajdującej się w widocznym dla konsumenta miejscu obowiązkowo powinien umieścić nazwę państwa, w którym odbywał się chów i ubój zwierząt, z których pozyskano mięso oferowane do sprzedaży.

Wskazanie miejsca chowu i miejsca uboju zwierząt, z których pozyskano mięso może zostać zastąpione przez zastosowanie określenia „pochodzenie”. Umieszczenie na wywieszce informacji „pochodzenie” wraz z nazwą państwa wskazuje, że mięso to pozyskano ze zwierząt urodzonych, chowanych i poddanych ubojowi we wskazanym państwie.

Wymóg podawania informacji o państwie pochodzenia lub miejscu pochodzenia wraz z grafiką przedstawiającą flagę państwa pochodzenia nie dotyczy mięsa, w którego oznakowaniu użyto znaku graficznego zawierającego informację "Produkt polski". Niemniej jednak umieszczenie w oznakowaniu świeżego mięsa takiego znaku graficznego możliwe jest jedynie wtedy, gdy mięso te zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej oraz, których chów i ubój odbył się na terytorium naszego kraju.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.02.2023 07:58 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.02.2023 07:58 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}