W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2022r. II kwartał - jakość handlowa przetworów mlecznych i znakowania wyrobów mlekopodobnych

W II kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych i znakowania wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 13 podmiotów w tym 5 sklepów detalicznych, 8 producentów, w których oceniono jakość handlową 31 partii produktów, w tym 26 partii przetworów mlecznych i 5 partii wyrobów mlekopodobnych.

Parametry organoleptyczne

Parametry organoleptyczne skontrolowano w 10 partiach przetworów mlecznych. Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych nie stwierdzono.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 24 partiach przetworów mlecznych. Nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych nie stwierdzono.

Parametry mikrobiologiczne

Parametry mikrobiologiczne skontrolowano w 1 partii przetworu mlecznego. Nieprawidłowości w zakresie parametrów mikrobiologicznych nie stwierdzono.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w 26 partiach przetworów mlecznych i 5 partiach wyrobów mlekopodobnych. Zakwestionowano oznakowanie w przypadku 4 partii przetworów mlecznych poddanych kontroli. Nieprawidłowości stwierdzone w oznakowaniu przetworów mlecznych dotyczyły:

  • braku wykazu składników,
  • nie umieszczenia w nazwie produktu informacji odnoszącej się do rodzaju zastosowanego surowca, z którego otrzymano produkt - produkt mógł zostać wytworzony z serwatki lub mleka, co umożliwiłoby konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru tego środka spożywczego i odróżnienie go od innych produktów, z którymi może zostać pomylony,
  • nie podania informacji o specjalnych warunkach użycia po otwarciu opakowania, aby umożliwić odpowiednie przechowywanie lub użycie żywności po otwarciu opakowania.

Warto wiedzieć, że…

Zgodnie z przepisami prawa przetwory mleczne to produkty uzyskiwane wyłącznie z mleka przy założeniu, że można dodać substancje konieczne do ich wytworzenia, o ile nie stosuje się ich do zastąpienia – w całości lub w części – jakichkolwiek naturalnych składników mleka. Wyłącznie dla przetworów mlecznych są zarezerwowane nazwy takie jak: masło, ser, jogurt, śmietana.

Produkty zawierające w swoim składzie składniki mleczne oraz tłuszcz niemleczny - obcy np. tłuszcze pochodzenia roślinnego nie mogą być opatrzone nazwami zarezerwowanymi dla przetworów mlecznych. Nazwa wyrobów mlekopodobnych powinna wyraźnie wskazywać, z jakiego rodzaju produktem mamy do czynienia, np. produkt seropodobny.

W przypadku przetworów mlecznych np. sera, masła, fermentowanego mleka, śmietany/śmietanki, do których nie zostały dodane składniki inne niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji lub, w przypadku sera innego niż ser świeży i ser topiony, sól potrzebna do jego produkcji możliwe jest nie umieszczanie w oznakowaniu wykazu składników. W każdym innym przypadku w oznakowaniu produktu powinien znaleźć się wykaz składników zawierający nazwy wszystkich składników wykorzystanych przy wytwarzaniu tego środka spożywczego i nadal w nim obecnych nawet w zmienionej formie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.02.2023 08:04 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.02.2023 08:04 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}