W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2022r. III kwartał - jakość handlowa przetworów warzywnych

W III kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych. Kontrolą objęto łącznie 21 podmiotów w tym 6 sklepów detalicznych i 15 placówek gastronomicznych, w których oceniono w zakresie parametrów fizykochemicznych 7 partii oraz w zakresie oznakowania 29 partii przetworów warzywnych.

Parametry Fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 7 partiach przetworów warzywnych. Nieprawidłowości nie stwierdzono.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w 29 partiach przetworów warzywnych. Zakwestionowano oznakowanie w przypadku 11 partii poddanych kontroli. Nieprawidłowości te dotyczyły m.in.:

  • nazwy produktu:
    • zastosowano nazwę uniemożliwiającą poznanie rzeczywistego charakteru produktu podano np. „Zestaw: 2 szt. Kartacze + Surówka”, „surówka”,
  • wykazu składników:
    • brak wykazu składników,
    • nie wyróżnienie składników mogących powodować alergie i reakcje nietolerancji,
  • zastosowano niewłaściwe sformułowanie określające termin przydatności do spożycia w postaci „Spożyć do:”, podczas gdy winno być: „Należy spożyć do:”.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.02.2023 15:20 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.02.2023 15:20 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}