W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2022r. III kwartał - jakość handlowa świeżych owoców i warzyw

W III kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 12 hurtowni i 1 producenta prowadzących działalność na terenie woj. województwa warmińsko-mazurskiego. Skontrolowano 39 partii świeżych owoców i warzyw.

W wyniku przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono, że wszystkie poddane kontroli partie spełniały wymagania jakościowe pod względem cech minimalnych oraz wymagania zadeklarowanych klas jakości, wielkości i prezentacji. Kontrolowane partie owoców i warzyw były całe, zdrowe, bez objawów gnicia lub zepsucia, które czyniłby je niezdatnymi do spożycia, czyste, wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, szkodników, uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nadmiernego zawilgocenia, obcych zapachów i smaków.

W wyniku przeprowadzonej oceny oznakowania zakwestionowano 13 partii świeżych owoców i warzyw (9,42 % wszystkich skontrolowanych w tym zakresie partii). Jakość handlową świeżych owoców, warzyw w zakresie oznakowania kwestionowano między innymi z uwagi na:

  • brak wskazania kraju pochodzenia świeżych owoców i warzyw,
  • nie podanie danych identyfikujących producenta.

Warto wiedzieć, że …

W przypadku świeżych owoców i warzyw objętych szczegółowymi normami handlowymi w miejscu sprzedaży wymagane są następujące informacje o produkcie:

  • nazwa odmiany lub typu handlowego – w zależności od wymagań zawartych w normach szczegółowych.Podajemy obowiązkowo w przypadku jabłek, gruszek pomarańczy, mandarynek i winogron,
  • klasę jakości – w zależności od wymagań zawartych w normach szczegółowych, jabłka, owoce cytrusowe, kiwi, gruszki, brzoskwinie, nektaryny, truskawki, winogrona stołowe, papryka słodka i pomidory posiadają następujące klasy jakości: ekstra, I i II, sałata, endywia posiadają następujące klasy jakości: I i II,
  • kraj pochodzenia produktu: np. „Polska”,
  • dane identyfikacyjne producenta.

Jeśli świeże owoce i warzywa sprzedawane są w opakowaniach ww. informacje powinny zostać uzupełnione o następujące dane:

  • nazwa produktu,
  • wielkość – w zależności od wymagań zawartych w normach szczegółowych,
  • w przypadku kiwi, brzoskwiń i nektarynek w stosownych przypadkach barwa miąższu,
  • w przypadku pomidorów wiśniowych/koktajlowych zarówno na gałązkach jak i pojedynczych podajemy określenia „pomidory” lub „pomidory na gałązkach” wraz z typem handlowym np. „pomidory koktajlowe na gałązkach”,
  • masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu,
  • dane identyfikacyjne pakującego.

W przypadku świeżych owoców i warzyw objętych ogólną normą handlową w miejscu sprzedaży wymagane są następujące informacje o produkcie:

  • dane identyfikacyjne producenta,
  • kraj pochodzenia produktu: np. „Polska”.

Jeśli produkty sprzedawane są w opakowaniach ww. informacje powinny zostać uzupełnione o następujące dane:

  • rodzaj produktu – nazwa, jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz,
  • masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu,
  • dane identyfikacyjne pakującego.

Do owoców i warzyw objętych szczegółową normą handlową, których uprawa jest możliwa na terytorium Polski zaliczają się jabłka, owoce cytrusowe, kiwi, brzoskwinie, nektaryny, gruszki, truskawki, winogrona stołowe, sałata, endywia, papryka słodka, pomidory. Pozostałe warzywa i owoce objęte są ogólną normą handlową.

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.02.2023 15:08 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.02.2023 15:08 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}