W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2022r. III kwartał - jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych

W III kwartale 2022 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych. Kontrolą objęto łącznie 16 lokali gastronomicznych, w których oceniono łącznie 18 partii wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem – pierogów, kartaczy, krokietów, naleśników itp.

Parametry Fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 5 partiach wyrobów garmażeryjnych. Nieprawidłowości stwierdzono w 1 partii pierogów z mięsem, co stanowiło 20 % przebadanych partii. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono obecność niezadeklarowanego w oznakowaniu surowca wieprzowego.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano we wszystkich 18 partiach wyrobów garmażeryjnych. Zakwestionowano oznakowanie w przypadku 8 partii wyrobów garmażeryjnych (44,44 % partii skontrolowanych partii) poddanych kontroli. Nieprawidłowości te dotyczyły m.in.:

  • podania niepełnej nazwy środka spożywczego w karcie MENU,
  • braku podania wykazu składników, imienia i nazwiska producenta w karcie MENU.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.02.2023 15:15 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.02.2023 15:15 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}