W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. I kwartał - jakość handlowa dań oferowanych w formie kebabu

W I kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu. Objęto nią 12 punktów gastronomicznych z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej w zakresie parametrów fizykochemicznych 8 partii, natomiast w zakresie oznakowania 12 partii dań oferowanych w formie kebabu.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości stwierdzono w 7 partiach dań oferowanych w formie kebabu, co stanowiło 87,5 % wszystkich partii poddanych badaniu parametrów fizykochemicznych.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:

  • wykryto obecność w produkcie niedeklarowanego surowca mięsnego,
  • nie wykryto obecności surowca deklarowanego np. mięsa wołowego, mięsa baraniego.

Oznakowanie

Nieprawidłowości stwierdzono we wszystkich skontrolowanych 12 partiach dań oferowanych w formie kebabu (100 %).

Nieprawidłowości dotyczyły:

  • podania niepełnej/nieprawidłowej nazwy dania w MENU np.
    • oferowano danie pod nazwą wskazującą wykorzystanie mięsa pozyskanego z jednego gatunku zwierzęcia, podczas gdy w jego składzie znajdowało się mięso z dwóch lub trzech gatunków zwierząt,
    • oferowano danie pod nazwą wskazującą na obecność w produkcie mięsa baraniego, mięsa wołowego, podczas gdy do przygotowania tego dania nie wykorzystano wskazanego mięsa,
  • braku podania wykazu składników, imienia i nazwiska producenta w MENU,
  • nie umieszczenia w wykazie składników nazw wszystkich składników wykorzystanych do produkcji dania, w tym składników mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, dozwolonych substancji dodatkowych, składników wchodzących w skład składników złożonych np. mięso oddzielone mechanicznie drobiowe z kurczaka, glukoza, ekstrakty przypraw, skrobia ziemniaczana, siarczyny, mąka pszenna, białka soi, laktoza, mleko, koncentrat białka sojowego, seler, gorczyca, wzmacniacz smaku E 621, ekstrakt drożdżowy, emulgatory E471, E 472, dekstroza,
  • umieszczenia w wykazie składników nazw składników niewykorzystanych do przygotowania dania,
  • umieszczenia wykazu składników oferowanego dania w miejscu niedostępnym dla konsumenta,
  • niewyróżnienia w wykazie składników nazw składników mogących powodować alergie i reakcje nietolerancji.

Warto wiedzieć, że …

W barach szybkiej obsługi, „kebabach”, restauracjach, pizzeriach, budkach z hot-dogami itp. podane muszą być m.in.:

  • nazwy oferowanych dań,
  • pełne wykazy składników dań z wyróżnionymi alergenami.

Informacje te muszą być dostępne bezpośrednio dla klientów, tj. bez pomocy obsługi.

Kebap i kebab to dwa różne dania.

Kebap to produkt z Grecji i Cypru, przygotowany z >75% mięsa mielonego wołowiny i/lub jagnięciny z dodatkiem produktów piekarskich i różnych warzyw oraz innych środków spożywczych.

Kebab to produkt, który oprócz mięsa wołowego i baraniego może zawierać w swoim składzie mięso drobiowe a nawet wieprzowe. W składzie tego produktu może się również znaleźć mięso oddzielone mechanicznie od kości.

Mięso oddzielone mechanicznie tzw. MOM to nie to samo co mięso. Jest to produkt uzyskany przy pomocy środków mechanicznych z tkanek przylegających do kości, które pozostały po usunięciu mięśni z tusz drobiowych, co w efekcie prowadzi do utraty lub modyfikacji struktury włókien mięśniowych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
28.07.2023 13:32 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
25.07.2023 12:27 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}