W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. I kwartał - jakość handlowa przetworów owocowych i warzywnych

W I kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych. Objęto nią 13 placówek detalicznych z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej w zakresie parametrów fizykochemicznych 13 partii przetworów, w tym 7 partii przetworów owocowych i 6 partii przetworów warzywnych, natomiast w zakresie oznakowania 26 partii przetworów, w tym 19 partii przetworów owocowych i 7 partii przetworów warzywnych oraz kremów orzechowych. Wszystkie skontrolowane partie były pochodzenia zagranicznego, m.in. z Tajlandii, Grecji, Hiszpanii czy Niemiec.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości stwierdzono w 1 partii przetworu warzywnego. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej masy netto wyrobu.

Oznakowanie

Nieprawidłowości stwierdzono w 3 partiach, w tym w 1 partii przetworu warzywnego i 2 partiach przetworów owocowych. Próbki z nieprawidłowościami w oznakowaniu stanowią 11,54% wszystkich skontrolowanych partii.

Nieprawidłowości dotyczyły:

  • nieprawidłowo podanej w oznakowaniu obowiązkowej informacji o wartości odżywczej,
  • niewłaściwej prezentacji na etykiecie cenowej w sklepie, tj. podano nazwę „masło orzechowe”.

Warto wiedzieć, że …

Masa netto środków spożywczych

Informacja o masie netto produktu jest jedną z obowiązkowych informacji, która powinna znaleźć się w oznakowaniu środków spożywczych wprowadzanych do obrotu w opakowaniu.

W przypadku, gdy środek spożywczy w stanie stałym jest prezentowany w środku płynnym, np. oliwki w zalewie, na etykiecie wyrobu powinna zostać podana informacja o masie netto środka spożywczego po odsączeniu.

Masa netto po odsączeniu obowiązkowo powinna być podana w oznakowaniu produktu, gdy „środek płynny” jest tylko dodatkiem do podstawowych składników i nie jest czynnikiem decydującym o zakupie, np. woda, wodne roztwory solanki, wodne roztwory kwasów spożywczych.

Nazwy środków spożywczych

Nazwy „masło”, „mleko”, „jogurt” itp. zarezerwowane są wyłącznie dla przetworów mlecznych i nie mogą być stosowane do wyrobów roślinnych, takich jak kremy orzechowe, o czym mówi rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U.UE.L.2013.347.671 z dnia 2013.12.20 ze zm.).

Nazwa wyprodukowanych z roślinnych nie może w żaden sposób sugerować, że produkt ten jest produktem mlecznym.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.07.2023 12:43 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
25.07.2023 12:43 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}