W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. II kwartał - jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich

W II kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich. Kontrolą objęto 8 placówek handlu detalicznego oraz 4 producentów poddając ocenie 19 partii w tym 14 w zakresie parametrów fizykochemicznych i 5 partii pod względem parametrów organoleptycznych.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości stwierdzono w 2 partiach, co stanowiło 14 % wszystkich partii poddanych badaniu cech fizykochemicznych.

W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych stwierdzono:

  • zaniżoną kwasowość ogólną w stosunku do wymagań zawartych w przepisach prawa dla napoju winnego miodowego
  • zaniżoną zawartość dwutlenku węgla w stosunku do wymagań zawartych w przepisach prawa dla napoju winnego miodowego musującego

Oznakowanie

W zakresie oznakowania produktów stwierdzono nieprawidłowości w odniesieniu do 2 kontrolowanych partii.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:

  • nieumieszczenia w nazwie napoju winnego miodowego informacji istotnych do jego scharakteryzowania, tj.:
    • informacji o obecności w produkcie soku z korzenia imbiru,
    • informacji dotyczącej poziomu słodkości produktu tj.: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie, bardzo słodkie,
  • wykorzystania zbyt małej wielkości czcionki do przedstawienia obowiązkowych informacji o produkcie oraz ilości nominalnej produktu.

Warto wiedzieć, że …

Wśród fermentowanych napojów winiarskich, biorąc pod uwagę zawartość dwutlenku węgla możemy wyróżnić produkty:

  • spokojne - o ciśnieniu poniżej 1 bara w temperaturze 20°C,
  • półmusujące - o nadciśnieniu nie mniejszym niż 1 bar i nie większym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym z fermentacji alkoholowej,
  • musujące - o nadciśnieniu nie mniejszym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym z fermentacji alkoholowej,
  • półmusujące gazowane - o nadciśnieniu nie mniejszym niż 1 bar i nie większym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym w całości lub częściowo z dodanego dwutlenku węgla,
  • musujące gazowane - o nadciśnieniu nie mniejszym niż 3 bary w temperaturze 20°C pochodzącym w całości lub częściowo z dodanego dwutlenku węgla.

Podział ten nie dotyczy miodów pitnych i miodów pitnych jakościowych.

Wśród fermentowanych napojów winiarskich, biorąc pod uwagę poziom słodkości możemy wyróżnić produkty:

  • wytrawne, w których zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi do 15 gramów na litr,
  • półwytrawne, w których o zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 15 jednak nie więcej niż 30 gramów na litr,
  • półsłodkie, w których zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 30 jednak nie więcej niż 60 gramów na litr,
  • słodkie, w których zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 60 jednak nie więcej niż 150 gramów na litr,
  • bardzo słodkie, w których zawartość cukrów redukujących po inwersji wynosi powyżej 150 gramów na litr.

Podział ten nie dotyczy miodów pitnych i miodów pitnych jakościowych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.12.2023 10:29 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.12.2023 10:29 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}