W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. II kwartał - jakość handlowa świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków

W II kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 14 hurtowni i 1 producenta prowadzących działalność na terenie woj. województwa warmińsko-mazurskiego. Skontrolowano 46 partii świeżych owoców i warzyw oraz 13 partii ziemniaków.

W wyniku przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono w 1 partii świeżych owoców i warzyw obecność produktów posiadających objawy zepsucia, tj. cechy czyniące je niezdatnymi do spożycia.

W wyniku przeprowadzonej oceny oznakowania świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków stwierdzono, że wszystkie poddane kontroli partie spełniały wymagania jakościowe w zakresie oznakowania, tj. w ich oznakowaniu umieszczono wszystkie wymagane przepisami prawa informacje.

Warto wiedzieć, że …

Świeże owoce i warzywa prowadzane do obrotu powinny spełniać wymagania minimalne dotyczące ich jakości. Przede wszystkim powinny być całe i zdrowe, jędrne, prawidłowo wykształcone i odpowiednio dojrzałe. Powinny być również wystarczająco rozwinięte, nie mogą być przerośnięte lub przejrzałe. W sprzedaży powinny znajdować się owoce i warzywa praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, szkodników oraz śladów spowodowanych przez szkodniki. Nie powinny być również nadmiernie zawilgocone, gdyż może to powodować ich psucie. W sprzedaży nie powinno być produktów gnijących lub z objawami zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.12.2023 10:06 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.12.2023 10:06 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}