W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. II kwartał - jakość handlowa tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne oraz tłuszczów do celów kulinarnych

W II kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne oraz tłuszczów do celów kulinarnych. Kontrolą objęto 5 placówek handlu detalicznego oraz 1 producenta poddając ocenianie 11 partii w tym 6 w zakresie parametrów fizykochemicznych.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości stwierdzono w 2 partiach.

W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych stwierdzono:

  • zaniżoną średnią zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji umieszczonej w oznakowaniu,
  • zawyżoną średnią zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji umieszczonej w oznakowaniu.

Oznakowanie

W zakresie oznakowania produktów stwierdzono nieprawidłowości w odniesieniu do 1 kontrolowanej partii.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:

  • uwypuklenia w oznakowaniu margaryny półtłustej informacji „z dodatkiem masła”, podczas gdy masło stanowi jedynie 1% dodatek do produktu, co może sugerować, że masło jest składnikiem podstawowym produktu i wywoływać błędne skojarzenie przynależności wyrobu do zupełnie innej grupy tłuszczów do smarowania tj. „Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych”- tzw. miksów, posiadających większą zawartość tłuszczu mlecznego niż margaryna półtłusta, tj. od 10% do 80% tłuszczu mlecznego w całkowitej zawartości tłuszczu.

Warto wiedzieć, że …

Tłuszcze to produkty pozyskiwane z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych o zawartości tłuszczu mlecznego nie większej niż 3 % zawartości tłuszczu. Do tłuszczów zaliczają się m.in. następujące produkty:

  • margaryna - produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 80% i mniej niż 90% tłuszczu;
  • margaryna o zawartości ¾ tłuszczu - produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 60% i nie więcej niż 62% tłuszczu
  • margaryna półtłusta - produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 39% i nie więcej niż 41 % tłuszczu;
  • tłuszcze do smarowania - produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, w których zawartość tłuszczu mieści się w następujących przedziałach:
    • poniżej 39 %,
    • powyżej 41 % i poniżej 60 %,
    • powyżej 62 % i poniżej 80 %.

Tłuszcze złożone (miksy) to produkty pozyskiwane z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, zawierające od 10 % do 80 % tłuszczu mlecznego w całkowitej zawartości tłuszczu. Do tłuszczów zaliczają się m.in. następujące produkty:

  • miks tłuszczowy - produkty otrzymywane z mieszaniny tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 80 % i mniej niż 90 % tłuszczu;
  • miks (mix) o zawartości ¾ tłuszczu - produkty otrzymywane z mieszanki tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 60 % i nie więcej niż 62 % tłuszczu;
  • miks tłuszczowy półtłusty - produkty otrzymywane z mieszanki tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych i zawierające nie mniej niż 39 % i nie więcej niż 41 % tłuszczu;
  • miks (mix) tłuszczowy do smarowania X % - produkty otrzymywane z mieszanki tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, w których zawartość tłuszczu mieści się w następujących przedziałach:
    • poniżej 39 %,
    • powyżej 41 % i poniżej 60 %,
    • powyżej 62 % i poniżej 80 %.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.12.2023 10:56 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
02.12.2023 10:56 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}