W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2023r. III kwartał - jakość handlowa dań i deserów oferowanych w parkach rozrywki i ZOO

W III kwartale 2023 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej dań i deserów oferowanych w parkach rozrywki i ZOO. Objęto nią 4 placówki gastronomiczne z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz w zakresie oznakowania. Łącznie kontrolą objęto 3 partie dań zawierających surowiec rybny, 1 partię frytek, 2 partie tłuszczu smażalniczego, 3 partie lodów, 1 partię gofrów.

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych nie stwierdzono.

We wszystkich skontrolowanych placówkach stwierdzono nieprawidłowości w zakresie oznakowania.

Najczęściej występującą nieprawidłowością było nie umieszczenie w lokalu gastronomicznym w miejscu dostępnym konsumentowi ani z żadnym innymi miejscu wykazu składników wykorzystanych do przygotowania dania z uwzględnieniem składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

Stwierdzone w toku kontroli nieprawidłowości dotyczyły również nazwy dań np. użycia nazwy, która nie charakteryzuje produktu i uniemożliwia poznanie jego rzeczywistego charakteru, np. w nazwie dania z rybą nie podano informacji o zastosowanej obróbce termicznej, której produkt ten został poddany np. smażenie, pieczenie, gotowanie.

Warto wiedzieć, że …

W każdym miejscu, w którym żywność wprowadzana jest do obrotu, w tym w lokalach gastronomicznych, barach szybkiej obsługi, smażalniach, powinny być dostępne informacje o produktach, które można tam kupić. Przede wszystkim konsument ma prawo poznać:

  • nazwę produktu, która powinna go w pełni charakteryzować oraz umożliwić poznanie rzeczywistego charakteru;
  • wykaz składników zawierający nazwy wszystkich surowców wykorzystanych do produkcji, w tym składników wchodzących w skład składników złożonych;
    Składniki mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji powinny być w wykazie składników odpowiednio wyróżnione.
    Nazwy składników w wykazie składników powinny zostać wymienione w kolejności malejącej, czyli od tego, którego jest najwięcej do tego, którego jest najmniej.
  • nazwę albo imię i nazwisko producenta.

Informacje te musza być dostępne bezpośrednio dla klientów, tj. bez pomocy obsługi.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
28.12.2023 12:34 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
28.12.2023 12:34 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}