2024r. I kwartał – jakość handlowa kawy, herbaty oraz herbatek
W I kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej kawy, herbaty oraz herbatek.
Kontrolą objęto 11 wyspecjalizowanych sklepów zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko – mazurskiego poddając ocenie 54 partie kawy i herbaty oraz herbatek , w tym 12 partii w zakresie parametrów fizykochemicznych.
W wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych w zakresie cech fizykochemicznych oraz sensorycznych stwierdzono nieprawidłowości w 1 partii herbaty. Natomiast ocena prawidłowości oznakowania wykazała nieprawidłowości w 26 partiach kawy, herbaty oraz herbatek.
Oceniane produkty nie spełniały wymagań jakości handlowej między innymi z uwagi na:
- stwierdzenie w herbacie zanieczyszczeń ferromagnetycznych,
- podanie nieprawidłowej nazwy środka spożywczego, uniemożliwiając konsumentowi poznanie rzeczywistego charakteru produktu np.: nazwa zawierała odniesienia do składnika, którego nie było w składzie herbaty, nazwa podana w sposób niewystarczający do scharakteryzowania środka spożywczego,
- nie umieszczenie w miejscu dostępnym konsumentowi ani w żadnym innym miejscu wykazu składników wykorzystanych do przygotowania produktów z uwzględnieniem substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji lub też wykaz składników został umieszczony w sposób niedostępny dla konsumenta,
- nie wyszczególnienie w wykazie składników wszystkich składników wchodzących w skład herbaty, w tym nazw składników wchodzących w skład składników złożonych oraz składników mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji,
- nie podanie nazw składników w wykazie składników we właściwej kolejności, tj. składniki nie zostały wymienione w kolejności malejącej, rozpoczynając od tego, którego jest najwięcej, a kończąc na tym, którego jest najmniej,
- bezpodstawne umieszczenie w oznakowaniu produktu informacji dotyczącej kraju uprawy herbaty.
Warto wiedzieć, że …
Herbata to nazwa określająca napój, który powstaje przez zaparzenie liści i pąków roślin z rodzaju Camellia.
W przypadku wyrobów niezawierających w swoim składzie herbaty czarnej, a jedynie, np. różnego rodzaju suszone owoce czy zioła, wskazane jest użycie określenia „herbatka”, gdyż nazwa „herbata” zarezerwowana jest jedynie dla produktów z zastosowaniem surowców pochodzących z krzewu herbacianego. Herbatka w zależności od surowców znajdujących się w jej składzie może być np. owocowa, ziołowa.
Zastosowana nazwa środka spożywczego powinna być adekwatna do rzeczywistego składu oraz rodzaju produktu i w pełni go charakteryzować.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 12:58 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 12:58 Andrzej Giżyński