W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. I kwartał – jakość handlowa produktów oferowanych luzem

W I kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów oferowanych luzem. Objęto nią 53 placówki detaliczne z województwa warmińsko-mazurskiego. W trakcie kontroli dokonano oceny organoleptycznej oraz oceniono prawidłowość znakowania  przetworów mlecznych, mięsa i przetworów mięsnych  oferowanych do sprzedaży  luzem.

Łącznie kontrolą objęto 214  partii, w tym: 20 partii sera podpuszczkowego dojrzewającego, 116 partii mięsa czerwonego, 78 partii przetworów mięsnych. Pod względem parametrów fizykochemicznych oceniono 4 partie sera podpuszczkowego dojrzewającego, 6 partii przetworów mięsnych oraz 6 partii mięsa czerwonego.

Łącznie zakwestionowano jakość handlową 81 partii kontrolowanych produktów oferowanych do sprzedaży bez opakowania lub pakowanych na życzenie konsumenta. Pod względem parametrów fizykochemicznych zakwestionowano jakość handlową 2 partii przetworów mięsnych. Przeprowadzona ocena organoleptyczna nie wykazała nieprawidłowości. Nieprawidłowości w zakresie oznakowania stwierdzono w 79 partiach w tym: 6 partiach sera, 29 partiach przetworów mięsnych oraz 44 partii mięsa czerwonego.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • wykrycia obecności niedeklarowanych surowców takich jak: związki fosforu, skrobia, surowiec pochodzenia drobiowego (z kurczaka), surowiec pochodzenia wołowego,
  • nie podania lub podania błędnych informacji w zakresie kraju pochodzenia zwierzęcia, z którego pozyskano mięso,
  • umieszczenia w nazwie określeń wskazujących na rodzaj użytego surowca np. „z cieleciną”, podczas gdy do wytworzenia produktu nie wykorzystano mięsa cielęcego,
  • nie umieszczenia w miejscu dostępnym konsumentowi ani w żadnym innym miejscu wykazu składników wykorzystanych do przygotowania produktów z uwzględnieniem substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji lub też wykaz składników został umieszczony w sposób niedostępny dla konsumenta,
  • nie wyszczególnienia w wykazie składników wyrobu gotowego wszystkich składników wykorzystanych podczas produkcji, w tym nazw składników wchodzących w skład składników złożonych oraz składników mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji,
  • nie podania wymaganej przepisami prawa klasy jakości oferowanego do sprzedaży mięsa drobiowego,
  • podania w oznakowaniu produktu błędnych informacji w zakresie:
    • zawartości mięsa w przetworach mięsnych,
    • zawartości wapnia w produkcie.

Warto wiedzieć, że …

Mięso drobiowe może być wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej w dwóch klasach jakości ustalanych na podstawie budowy i wyglądu: A i B.

Tusze drobiowe i kawałki tusz zaliczenia do klasy A i B muszą spełniać następujące wymagania:

  • są nienaruszone, uwzględniając rodzaj prezentacji;
  • są czyste, wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, zabrudzeń lub krwi;
  • nie posiadają obcego zapachu;
  • nie posiadają widocznych plam krwistych, z wyjątkiem małych i niezauważalnych;
  • nie posiadają wystających złamanych kości;
  • nie posiadają poważnych stłuczeń;
  • świeże mięso drobiowe nie może wykazywać żadnych oznak wcześniejszego zamrażania.

Tusze drobiowe i kawałki drobiu zaliczone do klasy A powinny dodatkowo spełnić poniższe kryteria:

  • posiadać dobrą budowę. Tkanka mięśniowa powinna być pełna, pierś dobrze rozwinięta, szeroka, długa i umięśniona, nogi umięśnione. U kurczaków, młodych kaczek lub kaczych piskląt oraz indyków pierś, grzbiet i nogi powinny być pokryte cienką, równo-mierną warstwą tłuszczu. U kogutów, kur, kaczek i młodych gęsi dopuszczalna jest obecność grubszej warstwy tłuszczu. U gęsi dorosłych warstwa tłuszczu na całej tuszy powinna być średnia do grubej;
  • na piersi, nogach, kuprze, stawach nóg i końcach skrzydeł mogą występować pojedyncze niewielkie pióra, pozostałości (końcówki piór) i pióra włosowate (filopluma). W przypadku kur rosołowych, kaczek, indyków i gęsi pojedyncze pióra mogą występować również na innych częściach tuszy;
  • dopuszczalne są pewne uszkodzenia, stłuczenia i przebarwienia, o ile są one małe, niezauważalne i nie znajdują się na piersi lub udach. Może brakować końcówki skrzydła. Dopuszczalne jest lekkie zaczerwienienie końcówek skrzydeł i torebki stawowej;
  • w przypadku mięsa drobiowego mrożonego i głęboko mrożonego nie mogą występować ślady oparzelin zamrażalniczych, chyba że są marginalne, małe, niezauważalne i nie znajdują się na piersiach lub udach.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.02.2025 12:53 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
06.02.2025 12:53 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}