2024r. I kwartał – jakość handlowa produktów oferowanych luzem
W I kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów oferowanych luzem. Objęto nią 53 placówki detaliczne z województwa warmińsko-mazurskiego. W trakcie kontroli dokonano oceny organoleptycznej oraz oceniono prawidłowość znakowania przetworów mlecznych, mięsa i przetworów mięsnych oferowanych do sprzedaży luzem.
Łącznie kontrolą objęto 214 partii, w tym: 20 partii sera podpuszczkowego dojrzewającego, 116 partii mięsa czerwonego, 78 partii przetworów mięsnych. Pod względem parametrów fizykochemicznych oceniono 4 partie sera podpuszczkowego dojrzewającego, 6 partii przetworów mięsnych oraz 6 partii mięsa czerwonego.
Łącznie zakwestionowano jakość handlową 81 partii kontrolowanych produktów oferowanych do sprzedaży bez opakowania lub pakowanych na życzenie konsumenta. Pod względem parametrów fizykochemicznych zakwestionowano jakość handlową 2 partii przetworów mięsnych. Przeprowadzona ocena organoleptyczna nie wykazała nieprawidłowości. Nieprawidłowości w zakresie oznakowania stwierdzono w 79 partiach w tym: 6 partiach sera, 29 partiach przetworów mięsnych oraz 44 partii mięsa czerwonego.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- wykrycia obecności niedeklarowanych surowców takich jak: związki fosforu, skrobia, surowiec pochodzenia drobiowego (z kurczaka), surowiec pochodzenia wołowego,
- nie podania lub podania błędnych informacji w zakresie kraju pochodzenia zwierzęcia, z którego pozyskano mięso,
- umieszczenia w nazwie określeń wskazujących na rodzaj użytego surowca np. „z cieleciną”, podczas gdy do wytworzenia produktu nie wykorzystano mięsa cielęcego,
- nie umieszczenia w miejscu dostępnym konsumentowi ani w żadnym innym miejscu wykazu składników wykorzystanych do przygotowania produktów z uwzględnieniem substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji lub też wykaz składników został umieszczony w sposób niedostępny dla konsumenta,
- nie wyszczególnienia w wykazie składników wyrobu gotowego wszystkich składników wykorzystanych podczas produkcji, w tym nazw składników wchodzących w skład składników złożonych oraz składników mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji,
- nie podania wymaganej przepisami prawa klasy jakości oferowanego do sprzedaży mięsa drobiowego,
- podania w oznakowaniu produktu błędnych informacji w zakresie:
- zawartości mięsa w przetworach mięsnych,
- zawartości wapnia w produkcie.
Warto wiedzieć, że …
Mięso drobiowe może być wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej w dwóch klasach jakości ustalanych na podstawie budowy i wyglądu: A i B.
Tusze drobiowe i kawałki tusz zaliczenia do klasy A i B muszą spełniać następujące wymagania:
- są nienaruszone, uwzględniając rodzaj prezentacji;
- są czyste, wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, zabrudzeń lub krwi;
- nie posiadają obcego zapachu;
- nie posiadają widocznych plam krwistych, z wyjątkiem małych i niezauważalnych;
- nie posiadają wystających złamanych kości;
- nie posiadają poważnych stłuczeń;
- świeże mięso drobiowe nie może wykazywać żadnych oznak wcześniejszego zamrażania.
Tusze drobiowe i kawałki drobiu zaliczone do klasy A powinny dodatkowo spełnić poniższe kryteria:
- posiadać dobrą budowę. Tkanka mięśniowa powinna być pełna, pierś dobrze rozwinięta, szeroka, długa i umięśniona, nogi umięśnione. U kurczaków, młodych kaczek lub kaczych piskląt oraz indyków pierś, grzbiet i nogi powinny być pokryte cienką, równo-mierną warstwą tłuszczu. U kogutów, kur, kaczek i młodych gęsi dopuszczalna jest obecność grubszej warstwy tłuszczu. U gęsi dorosłych warstwa tłuszczu na całej tuszy powinna być średnia do grubej;
- na piersi, nogach, kuprze, stawach nóg i końcach skrzydeł mogą występować pojedyncze niewielkie pióra, pozostałości (końcówki piór) i pióra włosowate (filopluma). W przypadku kur rosołowych, kaczek, indyków i gęsi pojedyncze pióra mogą występować również na innych częściach tuszy;
- dopuszczalne są pewne uszkodzenia, stłuczenia i przebarwienia, o ile są one małe, niezauważalne i nie znajdują się na piersi lub udach. Może brakować końcówki skrzydła. Dopuszczalne jest lekkie zaczerwienienie końcówek skrzydeł i torebki stawowej;
- w przypadku mięsa drobiowego mrożonego i głęboko mrożonego nie mogą występować ślady oparzelin zamrażalniczych, chyba że są marginalne, małe, niezauważalne i nie znajdują się na piersiach lub udach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 12:53 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 12:53 Andrzej Giżyński