W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. I kwartał – jakość handlowa przetworów zbożowych

W I kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych. Objęto nią 6 producentów na terenie województwa warmińsko – mazurskiego poddając ocenie 7 partii przetworów zbożowych oraz 4 partie zboża.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 5 partii przetworów zbożowych. Wszystkie oceniane partie spełniały wymagania w zakresie parametrów fizykochemicznych.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • bezpodstawnego umieszczenia na etykiecie produktu konwencjonalnego określeń sugerujących ekologiczną metodę produkcji tj. „mąka organiczna”;
  • umieszczenia w oznakowaniu informacji: nie będących prawnie dozwolonymi oświadczeniami żywieniowymi tj. „Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin (m.in. B, E), jest bogata w błonnik (…)” oraz zdrowotnymi tj. „(…) reguluje pracę przewodu pokarmowego”;
  • braku podania instrukcji użycia produktu;
  • błędów w informacji o wartości odżywczej tj. nieprawidłowej kolejności oraz braku wszystkich niezbędnych elementów.

Warto wiedzieć, że …

Terminy odnoszące się do produkcji ekologicznej również w wersji skróconej, jak np. „bio” i „eko”, używane samodzielnie lub łącznie, mogą znajdować się w oznakowaniu produktów, wytworzonych zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej opisanymi w rozporządzeniu Parlamentu europejskiego i Rady  (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007.

Żywność wytworzona metodami ekologicznymi to żywność bez GMO, syntetycznych nawozów, niedozwolonych, chemicznych oprysków i środków ochrony roślin, która powstała z poszanowaniem dla środowiska naturalnego i dobrostanu zwierząt. To produkty kontrolowane na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji. Potwierdzeniem stosowana w produkcji żywności zasad obowiązujących w systemie rolnictwa ekologicznego jest posiadanie certyfikatu wydawanego przez jednostkę certyfikującą zatwierdzoną przez MRiRW.

Stosowanie odniesień do ekologicznej metody produkcji (np. bio, eko, organic) na produktach nieekologicznych, nie posiadających certyfikatu jest niedozwolone.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.02.2025 12:45 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
06.02.2025 12:45 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}