2024r. I kwartał – jakość handlowa wyrobów cukierniczych
W I kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów cukierniczych. Objęto nią 3 producentów na terenie województwa warmińsko – mazurskiego, w których poddano kontroli 5 partii wyrobów cukierniczych, w tym 3 partie wyrobów czekoladowanych i 2 partie wyrobów czekoladowych.
Wszystkie oceniane partie spełniały wymagania w zakresie oznakowania. W zakresie cech fizykochemicznych stwierdzono nieprawidłowości w odniesieniu do 1 partii czekolady, w której stwierdzono zawyżoną zawartość cukrów ogółem, w stosunku do deklaracji wartości odżywczej zadeklarowanej na etykiecie.
Warto wiedzieć, że …
Podawanie w oznakowaniu informacji o wartości odżywczej, tj. wartość energetyczną produktu, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml wyrobu umożliwia konsumentowi porównanie produktów podobnych, często oferowanych w opakowaniach o różnej wielkości i masie, a w konsekwencji pozwala na dokonanie świadomego wyboru oczekiwanego produktu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 12:39 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 12:39 Andrzej Giżyński