W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. I kwartał – jakość handlowa wyrobów cukierniczych

W I kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów cukierniczych. Objęto nią 3 producentów na terenie województwa warmińsko – mazurskiego, w których poddano kontroli 5 partii wyrobów cukierniczych, w tym 3 partie wyrobów czekoladowanych i 2 partie wyrobów czekoladowych.

Wszystkie oceniane partie spełniały wymagania w zakresie oznakowania. W zakresie cech fizykochemicznych stwierdzono nieprawidłowości w odniesieniu do 1 partii czekolady, w której stwierdzono  zawyżoną zawartość cukrów ogółem, w stosunku do deklaracji wartości odżywczej zadeklarowanej na etykiecie.

Warto wiedzieć, że …

Podawanie w oznakowaniu informacji o wartości odżywczej, tj. wartość energetyczną produktu, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml wyrobu umożliwia konsumentowi porównanie produktów podobnych, często oferowanych w opakowaniach o różnej wielkości i masie, a w konsekwencji pozwala na dokonanie świadomego wyboru oczekiwanego produktu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.02.2025 12:39 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
06.02.2025 12:39 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}