2024r. I kwartał – jakość handlowa żywności dla dzieci
W I kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej żywności dla dzieci. Objęto nią 10 placówek detalicznych na terenie województwa warmińsko – mazurskiego poddając ocenie 21 partii wyrobów dań dla dzieci, w tym 10 partie oceniano pod względem paramentów fizykochemicznych.
W wyniku przeprowadzonych kontroli znakowania zakwestionowano jakość handlową 3 skontrolowanych partii. Wszystkie oceniane partie spełniały wymagania w zakresie parametrów fizykochemicznych.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły między innymi:
- zamieszczenia w oznakowaniu produktu informacji sugerującej, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, tj. „zgodnie z przepisami prawa bez konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku”, podczas gdy wszystkie produkty spożywcze dla niemowląt i małych dzieci, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego nie zawierają substancji konserwujących i barwników.
Warto wiedzieć, że …
Przepisy normalizujące wprowadzanie na rynek żywności dla niemowląt i małych dzieci zostały określone w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013.
Żywność dla niemowląt i małych dzieci powinna dostarczać im odpowiednich składników pokarmowych podczas okresu odstawiania od karmienia piersią oraz ich stopniowego przystosowywania do standardowego, dorosłego pożywienia.
Do przygotowania żywności dla dzieci dopuszczalne jest zastosowanie wszystkich składników i materiałów używanych w produkcji żywności, znanych i powszechnie spożywanych, włączając w to również przyprawy. Niemniej w produktach tych ogranicza się dodatek cukru zwłaszcza sacharozy, soli i substancji dodatkowych.
Substancje dodatkowe mogą być stosowane w produkcji żywności dla dzieci zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008. Przepisy te nie dopuszczają stosowania do wspomnianych produktów m.in. substancji konserwujących, barwników czy wzmacniaczy smaku.
Wyłączną metodą utrwalania żywności dla dzieci jest odpowiedni proces termiczny: pasteryzacja lub sterylizacja. Obróbka cieplna ma tu za zadanie zapobiec zepsuciu produktu oraz zapewnić jego bezpieczeństwo zdrowotne.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 12:42 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 12:42 Andrzej Giżyński