W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. II kwartał – jakość handlowa dań kuchni azjatyckich oferowanych w gastronomii

W II kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole jakości handlowej dań kuchni azjatyckiej oferowanych w gastronomii. Objęto nią 8 punktów gastronomicznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 10 partii dań kuchni azjatyckiej.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową wszystkich kontrolowanych dań w zakresie ich oznakowania.

Stwierdzono m. in. następujące nieprawidłowości.:

  • nazwa produktu nie zawiera informacji o zastosowanych procesach technologicznych jakimi są smażenie, pieczenie, gotowanie, duszenie, tj. informacja istotnej do scharakteryzowania produktu, wpływającej na wybór określonego dania prze konsumenta,
  • w wykazie składników nie wyszczególniono nazw wszystkich składników wykorzystanych podczas produkcji, w tym składników wchodzących w skład składnika złożonego składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, dozwolonych substancji dodatkowych,
  • w wykazie składników podano nazwy składników nie wykorzystanych podczas produkcji.

Warto wiedzieć, że …

W każdym miejscu, w którym żywność wprowadzana jest do obrotu, w tym w lokalach gastronomicznych, barach szybkiej obsługi, smażalniach, powinny być dostępne informacje o produktach, które można tam kupić, przede wszystkim powinna zostać podana:

  • nazwa produktu która powinna go w pełni charakteryzować, umożliwić poznanie rzeczywistego charakteru, odróżnić od innych, z którymi mogłoby zostać pomylony,
  • wykaz składników zawierający nazwy wszystkich składników wykorzystanych do przygotowania oferowanych tam dań w tym nazwy składników wchodzących w skład składników złożonych, nazwy dozwolonych substancji dodatkowych, nazwy składników mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji,
  • nazwa albo imię i nazwisko producenta.

Brak opakowania nie może oznaczać braku informacji o produkcie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.02.2025 13:07 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
06.02.2025 13:07 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}