W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. II kwartał – jakość handlowa jaj

W II kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę w zakresie jakości handlowej jaj. Kontrolą objęto 5 zakładów pakowania jaj zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko - mazurskiego. Łącznie kontrolą objęto 12 partii jaj kurzych.

W wyniku prowadzonych kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej jaj.

Warto wiedzieć, że …

Na półkach sklepowych mogą znajdować się jaja od kur zaliczane do klasy A. Jaja te powinny charakteryzować się:

  • czystą i nieuszkodzoną skorupką i kutikulą,
  • przejrzystym i przeźroczystym białkiem,
  • posiadają zarodek o niewidocznym rozwinięciu,
  • żółtko jaja podczas prześwietlania widoczne jest jako cień, bez wyraźnego zarysu, lekko ruchome podczas obrotu jajem i powracające do centralnego położenia.
    Wraz z wydłużającym się czasem przechowywania żółtko staje się bardziej ruchliwe, podpływa pod skorupkę, a nawet styka się z błonami podskorupkowymi. W procesie starzenia się jaja można również zaobserwować zwiększenie objętości żółtka i osłabienie jego struktury.
  • posiadają nieruchomą komorę powietrzna, która nie powinna przekraczać 6 mm wysokości. W przypadku jaj wprowadzanych do obrotu jako "ekstra", wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 4 mm.

Wysokość komory powietrznej jest wyznacznikiem świeżości jaj – ubytek (odparowanie) wody z jaj prowadzi między innymi do zmniejszenia się objętości białka, czego wynikiem jest zwiększenie komory powietrznej.

Jaja klasy B przeznaczone są wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i niespożywczego.

Klasyfikacja jaj podobnie jak ich pakowanie, przechowywanie oraz etykietowanie opakowań powinna odbywać się w zakładach pakowania jaj, czyli podmiotach zatwierdzonych przez Inspekcje Weterynaryjną spełniających określone warunki.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.02.2025 13:11 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
06.02.2025 13:11 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}