2024r. II kwartał – jakość handlowa jaj
W II kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę w zakresie jakości handlowej jaj. Kontrolą objęto 5 zakładów pakowania jaj zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko - mazurskiego. Łącznie kontrolą objęto 12 partii jaj kurzych.
W wyniku prowadzonych kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej jaj.
Warto wiedzieć, że …
Na półkach sklepowych mogą znajdować się jaja od kur zaliczane do klasy A. Jaja te powinny charakteryzować się:
- czystą i nieuszkodzoną skorupką i kutikulą,
- przejrzystym i przeźroczystym białkiem,
- posiadają zarodek o niewidocznym rozwinięciu,
- żółtko jaja podczas prześwietlania widoczne jest jako cień, bez wyraźnego zarysu, lekko ruchome podczas obrotu jajem i powracające do centralnego położenia.
Wraz z wydłużającym się czasem przechowywania żółtko staje się bardziej ruchliwe, podpływa pod skorupkę, a nawet styka się z błonami podskorupkowymi. W procesie starzenia się jaja można również zaobserwować zwiększenie objętości żółtka i osłabienie jego struktury. - posiadają nieruchomą komorę powietrzna, która nie powinna przekraczać 6 mm wysokości. W przypadku jaj wprowadzanych do obrotu jako "ekstra", wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 4 mm.
Wysokość komory powietrznej jest wyznacznikiem świeżości jaj – ubytek (odparowanie) wody z jaj prowadzi między innymi do zmniejszenia się objętości białka, czego wynikiem jest zwiększenie komory powietrznej.
Jaja klasy B przeznaczone są wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i niespożywczego.
Klasyfikacja jaj podobnie jak ich pakowanie, przechowywanie oraz etykietowanie opakowań powinna odbywać się w zakładach pakowania jaj, czyli podmiotach zatwierdzonych przez Inspekcje Weterynaryjną spełniających określone warunki.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 13:11 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 13:11 Andrzej Giżyński