2024r. II kwartał – jakość handlowa lodów
W II kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę w zakresie jakości handlowej lodów. Kontrolą objęto 2 producentów prowadzących działalność na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. W toku kontroli dokonano oceny jakości handlowej 4 partii lodów.
W toku prowadzonych czynności kontrolnych nie stwierdzono nieprawidłowości.
Warto wiedzieć, że …
Lody śmietankowe to takie w produkcji, których podstawowym surowcem jest śmietanka (tłuszcz mleczny), i do których nie dodano tłuszczu niemlecznego.
Lody czekoladowe to takie, które zawierają w swoim składzie czekoladę a nie wyrób czekoladopodobny. Lodami czekoladowymi nie są również lody do produkcji, których nie użyto czekolady, a jedynie kakao.
Lody truskawkowe, jagodowe, malinowe to takie w produkcji, których wykorzystane zostały owoce, odpowiednio truskawki, jagody lub maliny. Gdy smak i zapach lodów pochodzi od zastosowanego aromatu, a nie owocu mamy do czynienia z lodami „o smaku” np. truskawkowym, a nie lodami truskawkowymi.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 13:12 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 13:12 Andrzej Giżyński