W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. II kwartał – jakość handlowa lodów

W II kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę w zakresie jakości handlowej lodów. Kontrolą objęto 2 producentów prowadzących działalność na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. W toku kontroli dokonano oceny jakości handlowej 4 partii lodów.

W toku prowadzonych czynności kontrolnych nie stwierdzono nieprawidłowości.

Warto wiedzieć, że …

Lody śmietankowe to takie w produkcji, których podstawowym surowcem jest śmietanka (tłuszcz mleczny), i do których nie dodano tłuszczu niemlecznego.

Lody czekoladowe to takie, które zawierają w swoim składzie czekoladę a nie wyrób czekoladopodobny. Lodami czekoladowymi nie są również lody do produkcji, których nie użyto czekolady, a jedynie kakao.

Lody truskawkowe, jagodowe, malinowe to takie w produkcji, których wykorzystane zostały owoce, odpowiednio truskawki, jagody lub maliny. Gdy smak i zapach lodów pochodzi od zastosowanego aromatu, a nie owocu mamy do czynienia z lodami „o smaku” np. truskawkowym, a nie lodami truskawkowymi.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.02.2025 13:12 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
06.02.2025 13:12 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}