W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. II kwartał – jakość handlowa mięsa czerwonego i jego przetworów

W II kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa czerwonego i jego przetworów.

Kontrolą objęto łącznie 10 podmiotów produkujących tego typu produkty na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 11 partii mięsa czerwonego oraz 14 partii przetworów mięsnych, w tym w zakresie parametrów fizykochemicznych oceniono 10 partii mięsa czerwonego oraz 5 partii przetworów mięsnych.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową w 3 partiach mięsa czerwonego oraz 7 partii przetworów z mięsa czerwonego.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • stwierdzenia obecności wody dodanej w świeżym mięsie wieprzowym,
  • podania w nazwie produktu nieprawdziwej informacje co do rodzaju surowców wykorzystanych do produkcji, tj. użyto określenia „wołowe” wskazującej na to, że do produkcji przetworu mięsnego wykorzystano mięso wołowe w odniesieniu do produktu wyprodukowanego z mięsa wieprzowego,
  • nazwie środka spożywczego nie towarzyszy informacja istotne do scharakteryzowania produktu, tj.:
    • nazwa produktu nie zawiera informacji o zastosowaniu procesu technologicznego jakim jest wędzenie, pieczenie,
    • nazwa produktu nie zawiera informacji o stopniu rozdrobnienia mięsa w przetworach mięsnych,
    • w nazwie produktu nie podano nazwy gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso do wyprodukowania przetworu mięsnego np. wieprzowa,
  • nie wyszczególnienia w wykazie składników nazw wszystkich składników wykorzystanych podczas produkcji, w tym składników wchodzących w skład składnika złożonego składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, dozwolonych substancji dodatkowych (np. tłuszczu wieprzowy, izolat białka sojowego, koncentrat białka sojowego, hydrolizat białka sojowego, przyprawy, wzmacniacz smaku: E 635, kwas mlekowy (E270), skrobia ziemniaczana),
  • podania w wykazie składników nazwy składników nie wykorzystanych podczas produkcji (np. ekstrakty roślinne, koncentrat białka sojowego, białko sojowe, mączka ziemniaczana),
  • nie wyróżnienia składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji np. za pomocą czcionki stylu lub koloru tła tak, aby informacja na temat potencjalnych alergenów obecnych w produkcie była widoczna bez dokładnej analizy wykazu składników,
  • podania nieprawdziwych informacji odnoszących się do:
    • zawartości mięsa wieprzowego w przetworach mięsnych,
    • zawartości soli w stosunku do deklaracji umieszczonej w wartości odżywczej przetworów mięsnych,
  • nie podania w przypadku mięsa świeżego informacji wskazującej na kraj pochodzenia zwierzęcia, z którego pozyskano mięso tj. nie podano miejsca chowu i miejsca uboju zwierząt,
  • nie podania w nazwie mięsa świeżego gatunku zwierzęcia z którego pozyskano mięso np. wieprzowe.

Warto wiedzieć, że …

Nazwą środka spożywczego może być:

  • nazwa przewidziana w przepisach – wymagania w zakresie jakości handlowej w odniesieniu do niektórych środki spożywczych zostały opisane w przepisach. Tylko te produkty, które spełniają opisane w przepisach prawa wymagania mogą być opatrzone taką nazwą. Jednym z takich produktów jest mięso mielone czyli mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1 % soli,
  • nazwa zwyczajowa – oznacza nazwę powszechnie stosowaną, jednoznacznie kojarzącą się z produktem wyprodukowanym z konkretnych surowców i według określonej receptury, akceptowaną przez konsumenta bez potrzeby jej dalszego wyjaśniania,
  • nazwa opisowa – nazwa zawierająca wystarczająco jasny opis środka spożywczego umożliwiający konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru produktu i odróżnienie go od innych, z którymi mógłby zostać pomylony. W przypadku przetworów mięsnych dla scharakteryzowania produktów konieczne jest miedzy innymi podanie w nazwie lub opisie towarzyszącym nazwie deklaracji odnoszących się do gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso do ich wyprodukowania, stopnia rozdrobnienia mięsa, rodzaju produktu, zastosowanych procesów technologicznych.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.02.2025 13:35 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
06.02.2025 13:35 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}