2024r. II kwartał – jakość handlowa produktów oferowanych luzem
W II kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów oferowanych bez opakowania lub pakowanych na życzenie konsumenta w placówkach handlu detalicznego. Kontrolą objęto łącznie 10 placówek sprzedaży detalicznej z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 28 partii, w tym:
- 4 partie wyrobów ciastkarskich
- 16 partii bakalii
- 8 partii pieczywa.
W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 8 skontrolowanych partii, w tym 1 partii wyrobów ciastkarskich, 5 partii pieczywa, 2 partii bakalii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- braku w nazwie pieczywa opisu precyzującego jego rodzaj tj. pieczywo mieszane, pieczywo pszenno-żytnie,
- użycia w nazwie produktu określenia „fitness” traktowanego przez konsumentów jako oświadczenie żywieniowe sugerujące korzystne działanie odżywcze lub fizjologiczne tego produktu bez wskazania jakie konkretne korzystne właściwości posiada produkt oraz do jakiego składnika się ono odnosi,
- użycia nazwy „chleb kukurydziany” wskazującej na to, że podstawowym surowcem wykorzystanym do produkcji pieczywa są surowce pochodzące z kukurydzy, odniesieniu do pieczywa, w którego składzie surowce pochodzące z kukurydzy jedynie 4,4% i nie mają zasadniczego wpływu na charakter i właściwości przedmiotowego środka spożywczego,
- nie umieszczenia w miejscu dostępnym konsumentowi ani w żadnym innym miejscu wykazu składników wykorzystanych do przygotowania produktów z uwzględnieniem substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji lub też wykaz składników został umieszczony w sposób niedostępny dla konsumenta,
- nie wyszczególnienia w wykazie składników wyrobu gotowego wszystkich składników wykorzystanych podczas produkcji, w tym nazw składników wchodzących w skład składników złożonych oraz składników mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji,
- podania nieprawdziwych informacji odnoszących się do ilości składników istotnych do scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od innych podobnych na rynku, tj. składników występujących w nazwie produktu (np. ziaren słonecznika).
Warto wiedzieć, że …
Prawo żywnościowe obliguje producenta do umieszczania w oznakowaniu środków spożywczych informacji, które mają wpływ na dokonywane przez konsumenta wybory ,w tym miedzy innymi informacji o procentowej zawartości składników wykorzystanych podczas produkcji.
Umieszczenie w oznakowaniu produktów opakowanych informacji o ilości składnika lub kategorii składników użytych do wytwarzania lub przygotowania danego środka spożywczego jest obowiązkowe, gdy dany składnik lub dana kategoria składników:
- występuje w nazwie środka spożywczego lub jest zwykle kojarzony z tą nazwą przez konsumenta;
- jest podkreślony w etykietowaniu słownie, obrazowo lub graficznie; lub
- są istotne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na jego nazwę lub wygląd.
Określenie ilości składnika lub kategorii składników powinno być wyrażone wartością procentową, odpowiadającą ilości składnika lub składników w chwili jego/ich użycia.
Określenie ilości składnika lub kategorii składników podawanej jest w nazwie środka spożywczego, albo bezpośrednio przy niej lub w wykazie składników w powiązaniu z danym składnikiem lub kategorią składników.
Informacja o ilości składnika lub kategorii składników w oznakowaniu produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania lub pakowanych na życzenie konsumenta podawana jest przez producenta dobrowolnie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 13:04 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 13:04 Andrzej Giżyński