2024r. II kwartał – jakość handlowa przetworów owocowych i warzywnych
W II kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych. Kontrolą objęto łącznie 2 podmioty produkujące tego typu produkty oraz 5 podmiotów detalicznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 13 partii produktów, w tym 10 partii oceniono pod względem parametrów fizykochemicznych.
W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową w 3 partiach przetworów owocowych.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- zastosowania w nazwie przetworów owocowych określenia „dżem”, „konfitura” w odniesieniu do produktów nie spełniających wymagań określonych w przepisach pod względem zawartość ekstraktu ogólnego dla produktów wprowadzanych do obrotu jako dżem, konfitura,
- informacje na temat żywności umieszczone na etykiecie nie zostały podane w języku polskim,
- na stronie internetowej sklepu oferującego żywność w ramach tzw. sprzedaży na odległość podano nieprawdziwe informacje charakteryzujące produkt dotycząc:
- składu produktu,
- wartości odżywczej produktu,
- na stronie internetowej sklepu oferującego żywność w ramach tzw. sprzedaży na odległość nie podano wszystkich informacji, tj. nie podano w jakich warunkach powinien być przechowywany produkt,
- nazwy składników zostały wymienione w wykazie składników nie zachowując właściwej kolejności składników użytych do wytworzenia środka spożywczego, które to powinny zostać wymienione w kolejności malejącej, rozpoczynając od tego którego jest najwięcej, a kończąc na tym, którego jest najmniej.
Warto wiedzieć, że …
Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego:
Dżem jest mieszaniną o odpowiednio zżelowanej konsystencji cukrów, wody i pulpy lub przecieru owocowego. Zawierająca nie mniej niż 350 g pulpy/przecieru owocowego na 1000 g wyrobu. W przypadku dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki, owoców jarzębiny, owoców rokitnika, owoców dzikiej róży i pigwy zawartość pulpy/przecieru owocowego nie może być mniejsza niż 250 g na 1000 g wyrobu. Zawartość ekstraktu ogólnego oznaczonego refraktometrycznie nie może być mniejsza niż 60%.
Dżem ekstra jest mieszaniną o odpowiednio zżelowanej konsystencji cukrów, wody i niezagęszczonej pulpy otrzymanej z jednego lub więcej gatunków owoców. Zawiera nie mniej niż 450 g pulpy/przecieru owocowego na 1000 g wyrobu. W przypadku dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki, owoców jarzębiny, owoców rokitnika, owoców dzikiej róży i pigwy zawartość pulpy/przecieru owocowego nie może być mniejsza niż 350 g na 1000 g wyrobu. Zawartość ekstraktu ogólnego oznaczonego refraktometrycznie nie może być mniejsza niż 60%.
konfitura i konfitura ekstra - mieszanina o odpowiednio gęstej, lecz niezżelowanej konsystencji pulpy owocowej, cukrów i wody. Zawierająca nie mniej niż 500 g pulpy na 1000 g wyrobu a w przypadku konfitura extra nie mniej niż 600 g na 1000 g wyrobu. Zawartość ekstraktu ogólnego oznaczonego refraktometrycznie nie może być mniejsza niż 60%.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 13:26 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 13:26 Andrzej Giżyński