2024r. II kwartał – prawidłowość wprowadzania do obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
W II kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole w zakresie prawidłowości wprowadzania do obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Kontrolami objęto 4 podmioty obejmując kontrolą łącznie 16 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym wyrobów wykonanych z tworzywa sztucznego, wyrobów ceramicznych oraz wyrobów wykorzystywanych w placówkach detalicznych do pakowania żywności.
W wyniku przeprowadzonych kontroli stwierdzono nieprawidłowości w zakresie wprowadzania do obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w odniesieniu do 2 partii materiałów z tworzyw sztucznych oraz 1 partii wyrobu ceramicznego.
Nieprawidłowości dotyczyły:
- nie podania nazwy lub nazwy handlowej produktu lub nazwa ta nie została podana w języku polskim,
- nie podania w języku polskim informacji dotyczących specjalnych zaleceń, których należy przestrzegać w celu ich bezpiecznego i właściwego użytkowania, podczas gdy informacje te zostały podane w oznakowaniu produktu w języku angielskim,
- nie podania w sposób czytelny adresu lub informacji o siedzibie producenta, przetwórcy lub sprzedawcy odpowiedzialnego za wprowadzanie do obrotu materiału z tworzywa sztucznego,
- nie udostępnienia odpowiedniej dokumentacji tj. pisemnej deklaracji zgodności dla wyrobów ceramicznych.
Warto wiedzieć, że …
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej powinny być oznakowane w języku polskim. Informacje o produkcie powinno być widoczne, czytelne i nieusuwalne.
Materiały i wyroby, które w chwili wprowadzenia do obrotu nie weszły jeszcze w kontakt z żywnością powinny zawierać w oznakowaniu:
- informację „do kontaktu z żywnością”, wskazówki dotyczące ich używania (ekspres do kawy, butelka do wina, łyżka do zupy) lub określony symbol stosowany do oznakowania wyrobu do kontaktu z żywnością;
- specjalne zalecenia (jeśli to konieczne) odnośnie użytkowania, których należy przestrzegać w celu ich bezpiecznego i właściwego użycia;
- nazwę lub nazwę handlową oraz w obydwu przypadkach, adres lub informacje o siedzibie producenta, przetwórcy lub sprzedawcy odpowiedzialnego za wprowadzenie do obrotu i mającego siedzibę we Wspólnocie;
- odpowiednie oznakowanie lub oznaczenia identyfikacyjne zapewniające możliwość śledzenia drogi materiału i wyrobu;
- w przypadku aktywnych materiałów i wyrobów, informacje na temat dopuszczalnego zastosowania lub zastosowań, a także inne istotne informacje, takie jak nazwa i ilość substancji uwalnianych przez aktywny składnik, umożliwiające podmiotom działającym na rynku żywności, stosującym te materiały i wyroby, przestrzeganie innych, odpowiednich przepisów wspólnotowych lub, przy ich braku, krajowych przepisów mających zastosowanie do żywności, w tym także przepisów dotyczących znakowania żywności.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.02.2025 13:16 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.02.2025 13:16 Andrzej Giżyński